Teltház előtt mutatkozhattak be a néptáncos produkciók

Vasárnap este immár 10. alkalommal rendezték meg a Viharsarki Vigadalom címet viselő folklórfesztivált. A nagy hagyományokkal rendelkező, néptáncos farsangként is jellemezhető eseménynek a Csabagyöngye Kulturális Központ hangversenyterme biztosított helyszínt.

 Farkas Tamás a Tabán Táncegyüttes művészeti vezetője, koreográfus a kezdetekről szólva elmondta, hogy Kurtucz Borbála, az egyesület alapítója több mint egy évtizeddel ezelőtt álmodta meg a Viharsarki Vigadalmat. A vasárnapi esti műsor első részében a Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház 497 című táncszínházi performance előadását láthatták a nézők.

A második részben a meghívott együttesek mutatták be legsikeresebb koreográfiáikat. Komlóról, Pécs mellől érkezett a Pöndöly Néptáncegyüttes, Békésről a Belencéres Néptáncegyüttes, Orosházáról pedig a Kisharang Néptáncegyüttes, őket egészítette ki az Ifjú Tabán Néptáncegyüttes, a zenei kíséretet pedig a Talléros Együttes biztosította.

A Tabán ars poetica-ja és küldetése az, hogy magas minőségű, nívós kulturális eseményekkel szórakoztassák a békéscsabai, Békés megyei közönséget és az ide érkező érdeklődőket. Ha valaki esetleg kedvet kapott ahhoz, hogy néptáncot tanuljon, akkor korosztályi megosztásban az Apró Tabán, a Kis Tabán, a Tabánka, az Ifjú Tabán, a Tabán vagy az Éltes Tabán csoportba jelentkezhet – tette hozzá kérdésre.

A foglalkozások jó részt az Orosházi út 32. szám alatt, a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér termeiben zajlanak.

Okányi Mihály, a Belencéres Néptáncegyüttes művészeti vezetője úgy fogalmazott, mindenki rengeteget készült azért, hogy fantasztikus produkció legyen látható a színpadon, ami teli van lendülettel, dinamikával és olyan elemekkel, amelyek igencsak megdobogtathatják a nézők szívét.

– Jelen helyzetben nagyon jó és igazán fontos, hogy meg tudunk mutatkozni. Teltház előtt, minél több embernek tudjuk megmutatni, hogy mi az a sok minden, amit a leállások alatt építettünk fel – fogalmazott, hangsúlyozva: azok a munkák, amelyeket akkoriban végeztünk mostanra kezdenek beérni, mostanra kerülhetnek a nagyérdemű elé.

Erdei-Kovács Zsolt

text