A Hagyományok Háza és az Alba Regia táncegyesület találkozója

A székesfehérvári Alba Regia Táncegyesület 2022. február 22-én vendégül látta a Hagyományok Háza Hálózat vezetőjét, Tóth Jánost és operatív csapatát. A baráti találkozón az egyesület vezetői megmutatták a 72 éves múlttal rendelkező Alba Regia Táncegyüttes működési helyszínét, a Malom utcai Táncházat, és bemutatták az 1994 óta sikeres egyesület népművészeti szakmai tevékenységét.
 
Az Alba Regia Táncegyesületet a Közép-dunántúli régió legnagyobb városában, Székesfehérváron alapították 1994-ben. A régió vezető népművészeti műhelyeként működik az országosan egyedülálló Táncház épületében. Közhasznú szervezetként küldetése az 1949 óta működő, Európa-díjas Alba Regia Táncegyüttes munkájának támogatása, fenntartása és fejlesztése, a kulturális örökség felkutatása és megóvása, a néphagyományok, különösen a néptánc és a népzenei értékek ápolása, megőrzése, átadása, továbbá a népművészettel kapcsolatos új értékek létrehozása azzal a céllal, hogy a népi örökséget népszerűsítsék és az egyetemes kultúra részeként beillesszék a mindennapokba. Mindezt néptáncbemutatók, népzenei koncertek, játszóházak, táncházak, táborok, szakmai kiállítások, konferenciák, tanfolyamok, képzések, kiadványok, oktatási segédanyagok, tanácsadások által biztosítják itthon és határon túl egyaránt. Egyik legnagyobb rendezvényük évente a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál, mely 1996 óta korosztálytól függetlenül közel hetvenezer látogatót vonz Európa és a világ minden tájáról.

A Hagyományok Háza a Kárpát-medence néphagyományának ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény a Magyar Állami Népi Együttes, a Népművészeti Módszertani Műhely és a Martin György Médiatár egységével. Együttese, a 2021-ben 70 éves Magyar Állami Népi Együttes színpadi formában jeleníti meg a hagyományokhoz kötődő valamennyi műfajt a historikus zenétől kezdve az autentikus népzenén és néptáncon át a hagyományos elemekből építkező világzenéig és látványszínházig. Az intézmény táncelőadások, koncertek, táncházak, játszóházak szervezője és befogadója, a kézműveshagyomány népszerűsítője. Archívumában népzenei- és néptáncfelvételek gyűjtése, feldolgozása és hozzáférhetővé tétele folyik.

A Hagyományok Háza egy olyan csúcsintézmény, amely hatással van Magyarország összes közművelődési intézményének népi kulturális ágára, és amely az egyik legerősebb pillér a gyermekek nevelésében, a népi gyökerek felmutatásában és a nemzeti identitás megőrzésében.
A Malom utcai Táncház bejárása, felújításának ismertetése után a szakmai beszélgetés fő témái az Alba Regia Táncegyesület tényleges bekapcsolódása a Hagyományok Háza hálózatába, valamint az Alba Regia Táncegyüttes Esszenciák és Mesenép című legújabb műsorának bemutatása, forgalmazása voltak.

A megbeszélés elején kiderült, hogy a legjobbkor talált egymásra az egyesület és a Hagyományok Háza, hiszen a kiemelt nemzeti intézmény megyei partnerhálózatának szélesítésén fáradozik és Fejér megyében az Alba Regia Táncegyesület lehet az, aki a jövőben generátorként segíti a kistelepülések folklór életét, amibe beletartozik a népzene, a néptánc és a népmese.

Az együttműködés forráslehívást is jelent a fehérvári szervezetnek, ami minden helyzetben segítség a civil szervezetként működő ARTE-nak. A rövid találkozón lehetősége nyílt a művészeti vezetésnek, hogy az együttes új produkcióiról beszéljen, melyek már Fehérvár-szerte ismert, de a kiváló minősítéssel rendelkező táncegyüttes szeretne nagyobb és nagyobb kihívásoknak eleget tenni. Ehhez szüksége van az országos szakmai szervezet elvi támogatására.
A találkozó baráti hangulatban telt és megállapodtak a résztvevők, hogy előkészítik azt a találkozót, ahol a Hagyományok Háza és az Alba Regia Táncegyesület a város vezetőjének jelenlétében írhatja alá a stratégiai partneri együttműködést.

text