Gondolatok a könyvtárban, királyi napokról a kezdetektől máig

Hétfőn este a Vörösmarty Könyvtár Tolnai utcai könyvtárába várták Botos Józsefet, aki az Alba Regia Néptáncegyüttes és a Táncház vezetője, fesztivál igazgató volt. Az apropót a Királyi Napok „történelmének” a bemutatása jelentette. Botos József felkészülten mesélt a kezdetekről, majd a kiteljesülésről.
A kezdetek a rendszerváltás utáni időkre tehető. Amikor felcsillant annak a lehetősége, hogy önálló táncházat kapnak.

Az Alba Regia Táncegyesület 1994 óta működik Székesfehérváron.
Jelenleg közhasznú civil szervezetként támogatásokból, adományokból, a hozzájuk járó táncosok és egyesületi tagok tagdíjaiból tartja fenn magát és a Malom utcai Táncházat.

 Botos Jóska és társai – miután tudták, lesz saját épületük – mertek nagyot álmodni, gondolkodtak egy lehetséges nagy, nemzetközi táncfesztiválról. Arról, hogy a Királyok városában legyenek Királyi napok. Pályáztak évről, évre, de mindig elutasították őket. Egyszer megtudták ennek okát: a néptánc visszanézést jelent a múltba, és arra nem adnak pénzt, vélték az akkori illetékesek… Szerencsére az Arconic, azaz a Köfém vállalat támogatta őket más vállalkozókkal együtt. A város is melléjük állt. A pénzügyi lehetőségek fokozatosan alakultak, javultak, de a logisztika, a szervezés hatalmas feladatot rótt rájuk. A több száz táncos elszállásától az étkeztetésen át a mosogatásig nagy munka volt, de a rendezvények megszervezéséről a Táncházban, az Országalma színpadán, illetve a vidéki kiruccanások lehetőségéről is gondoskodni kellett. Arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi bábeli nyelvzavart tolmácsok sokaságával tették egy nyelvűvé.

 Bár az első év(ek)ben a Fő utcában több táncos vonult végig, mint ahányan nézték, de ez a helyzet rövidesen megváltozott, tömegek lesték, amint a világ végig lépked, táncol az Országalmáig. A táncosok pedig elvitték a világba a hírét Székesfehérvárnak! Sőt, 1997-ben és 2001-ben megrendezték a Fesztiváldíjasok Fesztiválját is a megyeszékhelyen!

Ma már természetes, hogy a Királyi Napok Székesfehérvár kiemelt rendezvénye. Sokan jönnek az országból, más országokból egyaránt. Botos József továbbra is aktív, nem az emlékeiből él, táncos könyveket ír, szerkeszt. Dolgozik. A fesztivál munkájában segít úgy, ahogy tud, de a nagy munka már az utódoké.

 SILYE SÁNDOR

text