Klitsie-Szabad Boglárka - Varga Norbert

Hét esztendő, hét szempillantás

A népmesével foglalkozó  elméleti és gyakorlati szakemberek színe-java gyűlt össze Csipkés Vilmos arlói mesemondó monográfiájának bemutatóján. Ez is jelzi Vili bácsi megbecsültségét és a Klitsie-Szabad Boglárka és Varga Norbert nevével fémjelzett kötet megjelenésének jelentőségét.

A bemutatón a szakma mellett Csipkés Vilmos családja is jelen volt, akik helyeslő bólogatásokkal kísérték az alkotók visszaemlékezéseit, és hol könnyeiket törülgetve, hol mosolyogva nézték a bejátszott videófelvételeket.

A könyvbemutatót Szuhay Péter antropológus ismertetője nyitotta, aki a magyarországi cigány folklór összefüggéseibe illesztve beszélt Csipkés Vilmos repertoárjáról. Őt követte Smid Bernadett folklorista, aki a kötetet néprajzi szempontból ismertette. Végül Dala Sára népmese szakelőadó, a sorozat szerkesztője beszélgetett a szerzőkkel: Bogárkával és Robival Cseszkóból - ahogy Vili bácsi nevezte őket.

Csipkés Vilmos 2017 októberében került a néprajzkutatók látóterébe, amikor a Hagyományok Háza Mese vándorúton programjának ózdi szervezője Klitsie-Szabad Boglárka népmese szakelőadónk figyelmébe ajánlotta az idős mesemondót. Később Varga Norbert felvidéki folklórkutató, a Hagyományok Háza Hálózat munkatársa is csatlakozott a gyűjtésekhez. Nekik köszönhetően készült el a könyv a mesemondótól kapott mesekincsből, melyet Vörös Előd operatőr jóvoltából filmfelvételeken is megörökítettek.

A könyv megvásárolható a Hagyományok Háza webáruházában.

text