Röppen a szoknya, dobban a láb

Gyermekkacagás, lábak ütemes dobbanása, és pörgős cigányzene hallik ki szombaton délelőtt a Kossuth Művelődési Központ egyik termének ajtaja mögül, ahol a Ceglédi Roma Táncház lurkói ropják a táncot. A táncházat megalapító Ceglédi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökével és a próbáról néhány percre kihívott fiával, az ifjú tánctanítóval, Jakab Krisztiánnal beszélgettünk a táncházról.

- Mikor, milyen korosztály számára hozták létre a táncházat és miként alakul ez a munkájuk? – kérdeztem Jakab Istvánt.

- Eredetileg életkortól függetlenül a ceglédi lakosok számára hoztuk létre kilenc éve a táncházat. Azonban olyan nagy sokadalom jött össze, hogy egyszerűen nem fértünk el a teremben. Félő volt, hogy a sokadalom megzavarhatja a többi klub munkáját. Ezért úgy döntöttünk, hogy a táncház látogatását a nagyobbacska gyerekek és tinik körében határoztuk meg. Azt a célt szolgálva, hogy a legfiatalabbaknak segítsünk a cigánytánc hagyományát elsajátítani.

Cegléd Város Önkormányzata anyagilag is segíti a Táncház működését, amiért nagy köszönetet érdemelnek. Ráadásul a ceglédi kultúrába tartozóként rendszeresen meghívnak bennünket a helyi rendezvényekre. Sajnos távolabbi meghívásoknak kell anyagiak hiányában nem tudunk eleget tenni. Nincs miből a táncosaink utaztatását és étkezését biztosítani, pedig még a Dik TV-ben is többször szerepeltünk.
Szerencsére több szülő megbízva bennünk elengedi a táncházba a kisebb srácokat is, akiket mi szállítunk háztól házig a táncház előtt és után – nyilatkozta Jakab István.

Jakab Krisztiánt arról kérdeztem, hogy miként tanult meg a táncosok tanítója táncolni, vannak -e példaképeik, és van-e segítője a tánctanításban.
-Rendszeresen ellát bennünket szakmai tanácsokkal a Magyarországi Roma Galéria Egyesület. Az indulás éveiben különösen sok segítséget kaptunk néhai Nagy Grófótól. Gyakran ellátogatott hozzánk több felnőtt táncossal, és persze zenésszel hozzánk erősíteni a Roma Táncházat. Nagy példaképünk az Ando Drom Együttesből az „Aranysarkantyú” - díjas cigány táncos énekes, Gojma, aki sajnos szintén nincs az élők sorában.

A tánctanulást pöttöm koromban kezdtem. Ha tehettem mindig ellestem az öregektől a különböző lépéseket és fokozatosan így alakult ki bennem a saját táncstílusom. Hasonló (lépésről-lépésre módszert követünk a tánctanítás során a feleségemmel Biankával.

Kőhalmi Dezső

text