Szekszárdra sereglettek az ország néptáncosai

Határon belülről és túlról is érkeztek táncosok a Szekszárdi Néptáncfesztiválra. Kiváló koreográfiával lépett színre a Bartina. Az alapító, Szabadi Mihály születésnapi meglepetésben részesült.

Tizenkét városból több mint ötszáz résztvevő érkezett a múlt hét végén, pénteken és szombaton Szekszárdra, az ország legrangosabb néptáncseregszemléjére. A Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület és a Babits Mihály Kulturális Központ közös rendezvényének fő támogatója a Csoóri Sándor Alap volt. 

A kétévente megtartott fesztivál a koronavírus-járvány miatt ez alkalommal négy év kényszerszünet után zajlott le. Ebből következően – festett le egy kedves életképet Matókné Kapási Julianna fesztiváligazgató – kitörő örömmel köszöntötte egymást Békéscsabától kezdve Nyíregyházán át Székesfehérvárig valamennyi vendég. A kulturális központban a közönség joggal számított arra, hogy most is a hazai néptáncmozgalom derékhada mutat be virtuóz előadásokat. Ez így is történt, de mint azt a szakma kiválóságai alkotta, öttagú bírólóbizottság megállapította, a pandémia érezhetően visszavetette a munkát és a fejlődést. 

A végső összesítésben kiemelt első helyezést szerzett a Budapesti Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes és a Békéscsabai Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes. Második lett a Jászberényi Jászság Népi Együttes és a Székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes. A harmadik helyen együtt osztozott a Siófoki Balaton Táncegyüttes és a Szlovákiából érkezett, Somorjai Csalló Néptáncegyüttes. 

Különdíjban részesült a Szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület felnőtt csoportja a Búcsú című, Kocsis Enikő–Fitos Dezső-koreográfiával. Ugyancsak a különdíjasok táborát gyarapította színpadi teljesítményének köszönhetően a Nyíregyházi Nyírség Táncegyüttes, továbbá Németh Antal békéscsabai szólótáncos és három zenekar. 

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség különdíját a somorjai Csalló és a Siófoki Balaton Táncegyüttes vehette át. Szekszárd városa, a Bartina és a Babits Mihály Kulturális Központ egyaránt megajándékozta a csoportokat, nem utolsósorban az Attila, az Eszterbauer, a Lajvér és a Mészáros borászatok segítségének köszönhetően. 

De ugyanígy ajándékot kapott a Szekszárdi Néptáncfesztivál kezdeményezője, meghonosítója, Szabadi Mihály. Dr. Diószegi László és Sikentáncz Szilveszter, a zsűri tagjai születésnapi meglepetéssel kedveskedtek a 85. életévét nemrég betöltő, élő legendaként tisztelt koreográfusnak.

Szeri Árpád
 

text