Kóré Géza és Eötvös Rémusz a Hevederrel

Időpont

2023. February 26. Sunday

19:30

Helyszín

Magyar Zene Ház

1146 Budapest, Olof Palme sétány 3.

Magyarország

Magyar és cigány népzene Székelyszenterzsébettől Őrkőig
Sepsiszentgyörgy Őrkő negyede az erdélyi magyarajkú cigányság kultúrájának és hagyományos zenéjének sajátos olvasztótégelye. Az őrkői zene és tánc az elmúlt évtizedekben nagy népszerűségre tett szert a táncházmozgalomban világszerte.
Őrkőtől nagyjából 120 km-re, Székelykeresztúr mellett fekszik Székelyszenterzsébet. Kóré Géza a térség kiemelkedő tudású prímása, aki egyben az egyik legjobb hangú cigány énekes is Erdélyben. A Magyar Zene Háza színpadán Kóré Géza és Eötvös Rémusz őrkői énekes a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekarral, a Székelyföld emblematikus táncházas bandájával ad közös koncertet.
=========================
A Heveder zenekar 2002-ben alakult, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes kísérőzenekaraként, mikor Molnár Szabolcs prímáshoz társult a két Fazakas testvér (Levente – hegedű, Albert – brácsa). 2003 szeptemberében Molnár Szabolcs hívására érkezett ifj. Bajna György és egy évvel később Szilágyi László.
A Heveder házigazdája a sepsiszentgyörgyi táncháznak és Népzene Néptánc találkozónak, az Erdélyi Táncház-zenész Találkozónak, valamint rendszeres résztvevője a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi táncházaknak, a Székelyföldi és a Kommandói Néptánc táboroknak, az Erdélyi Magyar Néptánc antológiának.
A zenekar 2008. augusztus 23-án Tusnádfürdőn, az Erdélyi Táncházasok Találkozóján tartott koncertjén vette fel a Heveder Zenekar nevet. Első nagylemezüket 2009 februárjában, a gyimesközéploki Borospatakon rögzítették, melynek bemutatója 2010 áprilisában került sor. Rendszeres résztvevői a Kárpát medencei fesztiváloknak, táncházaknak. A zenekar rendszeres fellépő az Egyesült Államokban is, a magyar közösségének népzenei rendezvényein.
=========================

BŐVEBBEN A PROGRAMRÓL:
...
A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is. Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljetek maszkot. Felhívjuk figyelmeteket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulnátok az eseményre, tájékozódjatok a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Kapcsolódó oldalak

Facebookon

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.