Gyimesi örömtáncos örömzene

Időpont

2023. January 28. Saturday

17:00 – 22:00

Helyszín

Sarkad Udvar

1162 Budapest, Rákosi út 224.

Magyarország

Közös gyimesi muzsikálás a Sarkad Udvar autentikus tanyasi hangulatú környezetében folytatjuk továbbra is a Pesti Csángók Baráti Társasággal.
Hagyományos gyimesi muzsikába illeszkedő hangszert (hegedű, gardon, furulya [440Hz hangolású D alaphangú elsősorban, de A, C alaphangú is jól jöhet alkalomadtán]) hozz magaddal ha tudsz, s ha nincs, énekelj velünk - amiben a szövegekkel segíteni tudunk!
***
Megközelítési lehetőségek:
Bp. XVI. Rákosi út 224.
(Sarkad utca és Rákosi út sarka)
- 🚌 Az Örs Vezér térről buszokkal, pl 144-essel a "Mátyás király utca 71." megállóig.
- 🚗 Autóval a Sarkad utcában lehet parkolni.
- 🚴 Biciklivel az Örstől kb 25 perc (nagyrészt mellékutcákon haladva) egy nem túl sportos 50+os reumás népzenésznek... (amennyiben nem esik vagy havaz...) A Google útvonaltervező szerint viszont ez csak 15p tekerés. 🤭
Képek a helyszínről: https://bit.ly/Sarkad-Udvar-Google-Fotók
***
A szilveszteri s az első januári - egyébként fantasztikusan sikerült - alkalmak tanulságai alapján (még mielőtt kedvünket szegő problémás helyzetek állhatnának elő) szükséges néhány szabályt és tudnivalót megfogalmaznunk, melyek betartását minden érdeklődőnek nyomatékkal ajánljuk szíves figyelmébe! A belépést ill. már annak szándékát is ezek automatikus elfogadásának tekintjük!!
Úgymint:
👉 1.) Beltéri program! A Sarkad Udvar közösségi helyisége (a "Hosszú ház") fantasztikusan hangulatos helyszín, de sajnos véges befogadóképességű, ezért elsősorban azokat lesz módunk beengedni, akik minél előbb és minél biztosabban jelzik már előre a részvételi szándékukat! Egy idő után pedig előfordulhat, hogy ki kell tenni a "teltház" táblát is a bezárt utcai kapura... (A maximum maximuma kb 8-10 pár, a fal mellett ülő zenészből-énekesből is kb ennyi 15-20 fő fér el... 😉)
👉 2.) Tánctanítás nincs, senki erre ne számítson! Nem is táncház, hanem elsősorban örömzene alkalom, de ahányan kulturáltan elférnek, annyian bátran járhatják a gyimesi táncokat, sőt jobban szeretünk "talp alá" muzsikálni - több örömet okoz a zenészeknek is.
👉 3.) Nem gyermekprogram!! Szeretjük a kicsi gyermekeket, hiszen nem mások, hanem ők azok akik nélkül "nincs jövő", a Sarkad Udvar számtalan remek programot rendez egyébként iskolás, óvódás, gyermekes családi csoportok számára, illetve fontosnak tartjuk hogy szüleik mellett újabb generációk "nőjenek bele" a táncházak és a hagyományok világába. De! Jelenleg télen, ezen esti időpontban amikor nem tudnak a kicsik kint is szaladgálni vagy bent más - koruknak megfelelő - elfoglaltságot ill. társaságot találni maguknak, kérjük a szülőket, hogy lehetőleg NE, vagy legfeljebb úgy hozzanak el gyermeket erre a zenés-táncos alkalomra, ha mindvégig biztosítani tudják számukra, hogy ne unatkozzanak a közösségi helyiségben, ne kerülhessenek esetleges veszélybe pl a forró vaskályha mellett (a felelősséget sem a háziak, sem más nem vállalja, csak a szülőt terheli!), az alkalomadtán letett hangszerekben kárt ne tehessenek, valamint ne mászkáljanak ki-be az ajtót nyitogatva (gyakran úgy is felejtve) hiszen sajnos a fűtés elég költséges, a tüzelő beszerzése nem könnyű ezen a télen, ami még soká tart...
👉 4.) Nem tudhatjuk előre milyen hangszerösszeállítás jön össze, ezért előfordulhat, hogy az egyszerre szóló gardonok számát praktikusan korlátozni kell annak érdekében, hogy halljuk az aktuális prímást (még ha furulyás is), ill. egymást; valamint hogy kifelé az utca és a szomszédság felé - különösen késő este - ne legyen túl hangos a dübörgésük. 🙂
👉 5.) Rétegesen vastag ruházat most is ajánlott, és szokás szerint batyus a buli! (Magánterület, büfé nincs, csak azt lehet fogyasztani, amit a résztvevők hoznak és egymásnak felkínálnak!)
👉 6.) A rendezvényen fénykép-, hang- és videofelvételek készülhetnek (nem csak részünkről) nem tudjuk senkinek megígérni, hogy ő vagy gyermeke nem lesz látható egyiken sem! Nem akarjuk megszórni ezekkel az internetet, de néhány (akár tőlünk függetlenül!) felkerülhet nyilvános felületekre is.
👉 7.) Semmilyen szezonális járványügyi óvintézkedés nem kötelező, az esetleges egészségügyi (influenza, covid, stb) kockázatokat mindenki csak a saját felelősségére vállalja! Akinek légúti betegségtünetei vannak, ne jöjjön!
👉 8.) Bármilyen jó szándékú meglátást, javaslatot szívesen meghallgatunk, megszívlelünk, hogy a továbbiakban még jobb lehessen a szervezés, ám nem feltétlenül fogadunk is meg a tanácsokat, kéréseket. Törekszünk arra, hogy mindenki jól érezhesse magát, ám a Sarkad Udvarral és a P.Cs.B.T. Zenekarral szemben semmiféle utólagos reklamációnak helye nincs! Aki betér, vendégségbe jön (magánterületre), kérünk mindenkit eszerint viselkedni a rendezvényt befogadó vendéglátókkal és a többi vendéggel szemben is!
***
Megértéseteket köszönjük! Éljenek a zenészek, éljenek a táncosok! Reméljük ismét egy jót mulatunk

Kapcsolódó oldalak

Facebookon

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.