Előadás-sorozat a népi gyógyászatról

Időpont

2023. March 23. Thursday

17:00

Helyszín

Hagyományok Háza

1011 Budapest, Corvin tér 8.

Magyarország

Nagy Zsolt: Kolostorkertek, gyógyító szerzetesek és gyógynövényeik

Áttekintés a kolostori és népi gyógyászat kapcsolatáról
Előadás-sorozat a népi gyógyászatról

Mely szerzetesrendek kertészkedtek? Kik foglalkoztak közülük gyógyítással? Hol és miért volt szükség(ük) gyógynövényekre? Milyen növényeket használtak gyógyászati céllal? Egyáltalán mit értettek a szerzetesek a gyógynövény fogalma alatt?

Nagya Zsolt előadásában többek között ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekszik választ adni, majd egy konkrét, erdélyi példán keresztül azt is bemutatja, miként szervezte meg egy kolostori közösség az életét, s ebben milyen hely, szerep jutott a kertnek, a kerti munkának, illetve a növényeknek. Ezáltal – reményeink szerint – láthatóvá válik, hogy a szerzetesek általában/többnyire a környezetükkel állandó kapcsolatban voltak, s számos kölcsönhatással érdemes számolnunk, ha őket és a kertjeik alakulását kívánjuk megérteni. Csak néhány ezek közül: a szerzetesek származása és előképzettsége; az egyházi vezetők pályájának alakulása; a termelőközpontokkal és más rendházakkal, illetve szerzetesrendekkel való kapcsolattartás; az ökológiai-biológiai-termesztéstani szakismeretek elsajátítása a helyi szakemberektől, majd ezek továbbadása a híveknek; a szakismeretek szerzése könyvekből és egyéb forrásokból.

Nagy Zsolt erdélyi magyar néprajzkutató, kertészmérnök. Felsőfokú tanulmányait a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének néprajz szakán, majd a Sapientia EMTE kertészmérnöki szakán végezte, ahol gyógynövénytermesztés szakirányból diplomázott. Ezt követően ugyanitt szerzett növényorvos mesteri oklevelet. Jelenleg a kolozsvári Hungarológiai Tudományok Doktori Iskola doktorandusza, a BBTE etnobotanika szemináriumainak felelőse és a marosvásárhelyi orvosi-gyógyszerészeti egyetem háttérintézménye által működtetett szakkönyvkiadó felelős szerkesztője. 2022-től vesz részt kutatóként a MTA Lendület Etnoökológia Kutatócsoportjában, a budapesti ELKH BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa. Eddigi gyűjtéseit többnyire Erdély különböző tájegységein (Székelyföld, Szilágyság, Kalotaszeg, Szászvidék) végezte. Fő kutatási területei: etno(farmako)botanika, etnomedicina, etnoökológia, tudománytörténet, gazdaságantropológia.

Az előadás-sorozat célja, hogy az érdeklődőket a népi gyógyászat hihetetlenül izgalmas világába kalauzolja, és a résztvevőket megismertesse a Kárpát-medencei hagyományos, népi orvoslás kutatásának legfőbb eredményeivel. A felkért előadók a terület legjelesebb képviselői, a hagyományos orvoslás gyógymódjaival, a gyógynövények gyűjtésének, feldolgozásának és a növényi szerek elkészítésének lehetőségeivel, a gyakoribb betegségek gyógynövényekkel, növényi szerekkel történő megelőzésének és kezelésének lehetőségéivel ismertetik meg a látogatókat.

Jegyinformáció:

Teljesárú belépő: 1 000 Ft

Diákigazolvánnyal, nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezőknek és HHBK tagoknak 20% kedvezményt biztosítunk

Szervező

Legeza Márta

+36 30 731 1327

Kapcsolódó oldalak

Honlap

Regisztráció

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.