Előadás-sorozat a népi gyógyászatról

Időpont

2023. April 27. Thursday

17:00

Helyszín

Hagyományok Háza

1011 Budapest, Corvin tér 8.

Magyarország

Babai Dániel: „Hozzon borzzsírt!” - Ember és állatvilág halványuló kapcsolatai a gyimesi mindennapokban

Előadás-sorozat a népi gyógyászatról

Ember és állatvilág kapcsolata Gyimesben egy rendkívül sokszínű Univerzum, amelyben számtalan érzés, előítélet, elmélyült tudás és tapasztalat, kulturális jelenség megfér, amelyek rengeteg vadon élő állatfajt magukba foglalnak a nagyragadozóktól a bársonyatkákig. Előadásunk e sokszínű világ olykor szédítően mély történeti és kulturális gyökereit bemutatva nyújt betekintést az emberek, a háziállatok és a táj vadon élő állatokkal való gyógyításába.

Babai Dániel, botanikus-néprajzos tizenkét éve járja a gyimesi Hidegség-patak völgyét, hogy a gyimesi gazdák növény- és állatismeretét, gazdálkodását mind jobban megismerje. A természet gondozása, a természet adta javakkal való fenntartható gazdálkodás áll vizsgálatai középpontjában.

Az előadás-sorozat célja, hogy az érdeklődőket a népi gyógyászat hihetetlenül izgalmas világába kalauzolja, és a résztvevőket megismertesse a Kárpát-medencei hagyományos, népi orvoslás kutatásának legfőbb eredményeivel. A felkért előadók a terület legjelesebb képviselői, a hagyományos orvoslás gyógymódjaival, a gyógynövények gyűjtésének, feldolgozásának és a növényi szerek elkészítésének lehetőségeivel, a gyakoribb betegségek gyógynövényekkel, növényi szerekkel történő megelőzésének és kezelésének lehetőségéivel ismertetik meg a látogatókat.

Jegyinformáció:

Teljesárú belépő: 1 000 Ft

Diákigazolvánnyal, nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezőknek és HHBK tagoknak 20% kedvezményt biztosítunk

Szervező

Legeza Márta

+36 30 731 1327

Kapcsolódó oldalak

Honlap

Regisztráció

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.