Népdallá vált Petőfi versek

Időpont

2023. May 28. Sunday

14:00 – 15:00

Helyszín

Sóstói Múzeumfalu

4431 Nyíregyháza, Tölgyes utca 1.

Magyarország


A Sóstói Múzeumfalu PÜNKÖSDÖLÉS rendezvényén lép fel Népdallá vált Petőfi versek c. műsorával Tímár Sára és zenekara.
Tímár Sára – ének; Balogh Kálmán m.v. – cimbalom; Nyitrai Tamás – hegedű; Fekete Márton – brácsa; Lelkes András – bőgő; Hargitai-Halászi Lehel – furulya, ütőgardon. Közreműködik Zrinyi-Gál Vince színművész.
A koncert a Szerencsejáték Zrt. támogatásával valósul meg.

Tímár Sára és zenekara Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készített új műsort, a költő népdallá vált verseiből. A költőóriás munkája részleteiben, de akár egészében is fennmaradt a néphagyományban, immáron több mint száz éven keresztül. Egy-egy verssor vagy versszak nagyon sok népdalban bukkan fel, de teljes költemények is szinte szó szerint éltek a nép ajkán. Az is különleges, hogy nemcsak a szöveghűségre törekvő műfajokban, mint például a ballada, hanem a népdalokban, keservesekben, sőt a táncdallomokban is úgy énekelték verseit, mintha a szerző maguk közül került volna ki. Petőfi népszerűségét jelzi, hogy verseinek szövegét az egész Kárpát-medencében énekelték, így a koncerten elhangzanak majd népdalok a felvidéki Zobor-vidékről vagy Gömörből, de az erdélyi Mezőségről, Küküllő-mentéről egyaránt.


Szervező

Sóstói Múzeumfalu

Kapcsolódó oldalak

Sóstói Múzeumfalu

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.