Művészetek Völgye: FolkUdvar

Időpont

2023. July 21. Friday –
2023. July 30. Sunday

Helyszín

8294 Kapolcs

Magyarország

Az internet, a mobiltelefon nélkül működő közösségeket, kapcsolatokat ma már nehéz elképzelni, annak, aki nem volt részese. Egyre kevesebben vannak még közöttünk olyanok, akik úgy nőttek fel, hogy a család generációk óta ugyanazt a földet művelte, állatokat tartottak, a faluközösség szokásai határozták meg az élet rendjét és az élethez, megélhetéshez szükséges tudást a szülőktől, nagyszülőktől tanulták meg. Az életük szerves része volt az a zene, tánc, mese- és mondavilág, kézműves hagyomány, amely újra és újra megfrissíti művészetünk, gondolkodásmódunk, közösségi alkalmaink sorát.
2023-ban Kalotaszegről, Gyimesből és a helyi régióból, Bakonyból érkeznek hozzánk idős mesterek, akik mellé bátran leülhetünk hímezni, faragni, énekelni és faggathatjuk őket egy lassan végképp eltűnő világról. Folkudvarunkban ezt a megszűnő, de mégis továbbélő világot szeretnénk megmutatni kicsiknek és nagyoknak, játékosan és komolyan, zenélve, táncolva, alkotva, énekelve, mesélve – nagy hangsúlyt helyezve mindarra, amit érdemes megtanulnunk, továbbadnunk, megőriznünk a jövőnek is.


Fűz Népi Játékterünkben gyermek és felnőtt egyaránt megtalálja a neki szóló játékot. Pöröghet, foroghat, egyensúlyozhat, tornyot, várat építhet. Fából készült és vesszőből fonott játékaink mind egy kéz munkája, Kovács Zoltán kosárfonó, népi iparművész álmodta meg és készítette őket.
Az árnyas bokros udvar játékra és pihenésre egyaránt lehetőséget biztosít. Kosaras népi körhintánk elröpíti a gyerekeket a régi világ megidézett vásári hangulatába, amelyet akár a szülők is hajthatnak!
Az udvarba belépve a Hangszer Barkácsda kézműves asztala fogad, ahol önállóan szárdudát készíthetsz magadnak: fűrészelj, reszelj, csiszolj, kötözz, és már fújhatod is!
Nyitva minden nap 11 és 19 óra között.
12:00 -12:30: Szieszta előtti dúdoló, ringató zene vagy épp mese a Folkudvar fellépőivel

Szervező

Hagyományok Háza

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.