IV. Szabadegyetem

Időpont

2023. July 7. Friday –
2023. July 8. Saturday

10:00

Helyszín

547211 Mikháza

Románia

A Mikházi Hagyományok Háza Szabadegyetem egyedülálló fóruma a térségben a népi kultúra szakmai ki- és megbeszélésének. Ahol a hagyományaink megélésére való ösztönzés, nevelés, a népi kultúra továbbadásának módozatai kerülnek a középpontba, és az ezen a területen tevékenykedők találkozhatnak, beszélgethetnek, tanulhatnak egymástól, és együtt szórakozhatnak is. A teljes erdélyi népi kultúrával foglalkozó társadalmat szándékszunk megszólítani rendezvényünkkel, de mindenki előtt nyitott az esemény, aki a hagyományátadás jó gyakorlatait akarja megismerni a nappali előadásokon, műhelymunkában. Ugyanakkor az esti műsorokra azokat is várjuk, akik egyszerűen akarnak egy jó előadást látni és jót mulatni a hajnalig tartó táncházban.
Idén július 7-8-án már a negyedik szabadegyetemre várjuk az érdeklődőket. A tapasztalatcserék és a gyakorlati foglalkozások ebben az évben a néphagyomány tovább örökítését, az oktatás témakört ölelik fel, így a jó gyakorlatok bemutatásában is erre a nagy témára összpontosítunk.
Három panelbe rendeztük az előadásokat és műhelymunkákat:
➡️ gyermekjátékok, népmese
➡️ ének, zene, tánc
➡️ tájházak, múzeumok, mintakincsek
Az erdélyi és magyarországi szakmai előadók két napon keresztül nyújtanak értékes előadásokat különböző témákban: népi gyermekjátékok, élőszavas mesemondás, népdaloktatás, zenetanárok képzése, a pedagógus személyiségének fontossága, az erdélyi magyar hagyományos táncok helye a közoktatásban, magyarországi tájházak továbbképzési lehetőségei, oktatási lehetőségek néprajzi múzeumokban és tájházakban, az erdélyi népzeneoktatás helyzete és lehetőségei, stb.
Esténként nagyszabású előadással, a Duna fergeteges című műsorral ajándékoz meg minket a Duna Művészegyüttes, és fellép a Magos Együttes, valamint mindkét este táncházba is várjuk az érdeklődőket!
Szeretettel és érdeklődéssel várjuk a népi kultúra népszerűsítését feladatul vállaló erdélyi civil szervezetek képviselőit, népzenészeket, néptáncosokat, kézműveseket, mesemondókat, azokat a társadalmi szereplőket, akik meghatározzák kulturális és oktatási intézményeink népi tudásátadás szakterületén kínált tartalmait, óvoda- és iskolapedagógusokat, a hagyományos népi kultúrával bármilyen formában foglalkozókat, vagy az abban érdekelteket!
Az eseményen a részvétel díjtalan.

Részletes a plakáton.

Kapcsolódó oldalak

Facebookon

PLAKÁT

Jelentkezés

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.