Kutatók Éjszakája

Időpont

2023. September 29. Friday

16:00

Helyszín

ELTE Néprajzi Intézet

1088 Budapest, Múzeum körút 4/a.

Magyarország

Hogyan lehet ma népzenét kutatni? Milyen terepeken kutat, aki ma a népzenével szeretne foglalkozni? Hogyan kutatnak a néprajzosok? Mit csinálunk, amikor „terepen” vagyunk? Milyen terepeken jártak oktatóink, hallgatóink az elmúlt évtizedekben? A Néprajzi Intézet programjai a fenti kérdések közös megfejtésére invitálja a Kutatók Éjszakáka látogatóit.

Idei rendezvényünkön a népzenei kutatások kapják a főszerepet: intézetünk PhD hallgatói – Enyedi Ágnes és Sőregi Anna – bepillantást engednek munkájukba.

Kik azok az énekes egyéniségek, akik meghatározták, meghatározzák az erdélyi Magyarszovát énekes népzenéjét? Énekes egyéniségek Magyarszováton című előadásában Enyedi Ágnes népdalénekes, népi ének tanár fényképekkel és hangfelvételekkel hozza közelebb hozzánk az erdélyi falu énekes népzenéjének jellegzetességeit, sőt a résztvevők hangjára és énekes kedvére is számít.
Magyarszovátról a táncházmozgalom által emblematikussá tett településre, Székre érkezünk. Sőregi Anna népdalénekes Szék népi énekes zenéjének mai állapotáról tudósít, folyamatban lévő terepmunkájának tapasztalatai alapján. A széki zene múltjáról és jelenéről a résztvevők tudásukat játékos kvízben is próbára tehetik majd, Sőregi Anna vezetésével.
Nem feledkezünk meg természetesen közös „vállalkozásainkról” sem: beszélgetéssel kísért fényképes összeállításával Mohay Tamás, intézetünk oktatója, a Tárgyi Néprajzi Tanszék vezetője megmutatja, hogy hová jutottak közösen a szakmai kirándulások, gyűjtőutak alkalmával hallgatóink, oktatóink a 1980-as évektől napjainkig. A visszatekintésben az elmúlt évtizedek hallgató-generációinak sorában a figyelmesek még oktatóinkat is felfedezhetik.

És hogy hol és kutattak hallgatóink idén nyáron? A legfrissebb fejleményeket két izgalmas video-beszámolóból ismerhetik meg az érdeklődők.

Programunkat táncházzal zárjuk!

Szervező

ELTE BTK Néprajzi Intézet

Kapcsolódó oldalak

Facebookon

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.