Hanna grófnő

Időpont

2023. October 26. Thursday

18:00

Helyszín

Hagyományok Háza

1011 Budapest, Corvin tér 8.

Magyarország

A Hagyományok Háza sikeres „Több mint mozi” sorozat Hanna grófnő című következő része - amellett, hogy folklór-témájú néprajzi dokumentumfilm - a XX. századi magyar történelem egy korszakát is felvillantja a zabolai Mikes család történetén keresztül.
"Az ember azért él, hogy valamit tegyen" - summáz Mikes Hanna, a hajdani grófkisasszony 2001-ben, Washingtonból Zabolára látogatva, 89 esztendejének minden méltóságával, humorával.
Történelmi nevet viselő családjával együtt 1949-ben száműzték. Régi, míves, saját maga készítette fotográfiákon őrződik a magántörténelem éppúgy, mint a zabolai hagyományok, munkálatok, a "szolgák" portréi. Annak idején ugyanis nemcsak a zabolai népviseletet visszaszövető, a falu táncmulatságaiban résztvevő Hanna grófkisasszony, de a Mikes család egésze is közszeretetnek örvendett a faluban.
A hajdani "cseléd", Juliska meghatottan emlékszik s emlékezteti gróf Teleki Pál menyét, Hannát, arra az időszakra, amikor "minden rendesen, s jól ment ..." Közben eltelt több mint fél évszázad.
A film készítői:
Sztanó Hédi - rendező
Dénes Zoltán - operatőr
Gonda János - hangmérnök
Kollányi Judit - vágó
Az est meghívott vendégei:
Üsztürü zenekar
Dénes Zoltán
Beszélgetőtárs: Sztanó Hédi néprajzkutató, filmrendező
Képzeljük el a katonát, aki hazajön a sok nyomorúságból, vesz egy nagy levegőt, és mókázni kezd. A rajta esett nagy szörnyűséget mókával üti agyon. Nagyotmondó mesékre, plautuszi katonatörténetekre bukkantunk a Kárpát- medencében. Legtöbbjük arról szól, hogy amerre a magyar katona járt, milyen hatalmas dolgokat látni. Ma is élnek még olyanok, akik a háborúról és a hadifogságról figurásan mesélnek, balsorsnak, bánatnak így öltenek nyelvet.

Az előadás időtartama ~ 2 óra
Részletek: https://hagyomanyokhaza.hu/.../tobb-mint-mozi-hanna-grofno

Kapcsolódó oldalak

Facebookon

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.