Évadnyitó táncház

Időpont

2023. September 27. Wednesday

19:00

Helyszín

Zengőtér

530003 Csíkszereda, Strada Petőfi Sándor 35.

Románia

Újfent elkezdődnek, azaz folytatódnak a csíki mulatságok.
Kéthetente szerdánként várunk benneteket a Zengő Térbe, élő száraz hangszeres muzsikával és táncoktatással.
Az évadnyitó alkalmával gyergyói vendégeket köszönthetünk:
Békény mellett nem jó járni… - Gyergyó népdalai és népzenéje a múlt század elejétől napjainkig
A Karmazsin Népi Együttes 2015-ben alakult. Tagjai a Gyergyói-medencében élő vagy tevékenykedő, illetve innen származó népzenészek és énekesek. Az együttes elsődleges célja a helyi autentikus népzene vagy népi énekek kutatása, gyűjtése, visszatanulása - ezek színpadra való alkalmazása tematikus előadások formájában és oktatása táncházakban vagy oktatói munkákban.
A közel 20 tagot számláló együttes fontos szerepet játszik az erdélyi, és ezen belül a gyergyói táncházmozgalomban, ahol több néprajzi tájegység népzenei kultúráját is bemutatja. Műsorai felkérésre vagy jeles napokhoz kötődő belső indíttatásra készülnek.
A Karmazsin Népi Együttes csíkszeredai koncertje azért is lesz különleges, mert olyan még élő idős gyergyói adatközlők is jelen lesznek a színpadon, akiktől az együttes tagjai számtalan alkalommal gyűjtöttek és tanultak. A műsor legnagyobb részét ezen gyűjtött énekek és hangszeres zenék töltik majd ki.
Muzsikál a Karmazsin és a csíki zenészek.
Beugró: 10 lej
Az esemény az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Talentum Alapítvány, a Zengő Tér és az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete partnerségében valósul meg, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Communitas Alapítványnak támogatásával.
*📸 Az eseményen fotó és filmfelvétel készülhet. Az eseményen való részvétellel beleegyezik, hogy az itt készült felvételeken szerepelhet, és az alapítvány ezeket kizárólag programjainak népszerűsítése céljából használhatja.

Kapcsolódó oldalak

Facebookon

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.