Kultúrfészek: Fidula táncház

Időpont

2024. February 20. Tuesday

19:00 – 01:00

Helyszín

Mátyás Pince

4028 Debrecen, Ajtó utca 1.

Magyarország

19.00. Kocsma egyetem: FIDULA BANDA zenei előadása.
- Zenei előadás keretében a Fidula Banda koncertjét és előadását tekinthetitek meg. Egy esti népzenei utazásra várunk titeket Erdélybe a Fidula Banda tolmácsolásában, ahol a zenei kitekintés mellett néprajzi vonatkozásokra is kitérő előadás részesei lehettek.
... Az előadásról BŐVEBBEN lentebb olvashattok!
20.00- 01.00 Táncház a FIDULA BANDÁVAL.

Zenekari Tagok:
Dezsőházi Tamás – hegedű
Kompár-Rőmer Judit – brácsa
Nagy Barna – bőgő
Táncot tanít: hamarosan frissül...


××××××××××××××××××××
BŐVEBB PROGRAM LEÍRÁS:
××××××××××××××××××××
19.00. Kocsma egyetem: FIDULA BANDA zenei előadása.
Fidula Banda lemezbemutató koncert és előadás:
A barokk mintára létrejött vonós kisegyüttes a magyar hagyományban a 19. század óta méltán népszerű. Ezen vonós együttesek szakmai közösségekbe tömörült zenészgenerációi az egész Kárpát-medencében nagy számban voltak jelen, kiszolgálták környezetük minden nemzetiségét és társadalmi rétegét, szakmai színvonaluk európai szinten is kimagasló. Nem véletlen táplálkozott belőle a romantika és a huszadik század műzenéje – beemelve azt az európai zenetörténetbe.
A professzionista vonószenészek kezén az - egyébként zenei önellátó - parasztság ízlésével és hangjával szólalt meg népzenénk, nem véletlen, hogy a 20. század elejére fokozatosan kezdték kiszorítani a paraszthangszereket. Repertoárjuk az - Európa egyik leggazdagabb - tánczenéjén túl kiterjedt egyes jeles napi, vagy emberélet fordulóihoz köthető zenei anyagra is. Kezükön többezer éves dallamanyagot hordoznak, a keleti gyökerektől az európai zenén át, magába olvasztva egyházi, világi és műzenei elemeket, a parasztság ízlésével fűszerezve sajátosan magyarrá téve azt. Bizonyos vidékeken nagy területek zenei igényét ellátó zenészdinasztiák alakultak. Így történt ez Erdélyben is, ahol a három tagú vonósbandák kiforrott játékstílusukkal, sokrétű dallamformálásukkal, harmonizálásukkal, díszítésmódjukkal, ritmizálásukkal, méltán váltak ismertté.
Ezt a vonós trió hangzást eleveníti fel előadásával a Fidula Banda, Erdély néhány kiemelkedő zenekarának bemutatásával. Koncertünkön, a január végén felvételt nyert anyagunkat mutatjuk be, elkalauzolva a különböző fidulák egyedi hangzásvilágába.
Tagok:
Dezsőházi Tamás – hegedű
Kompár-Rőmer Judit – brácsa
Nagy Barna – bőgő

Kapcsolódó oldalak

Faceboookon

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.