Táncház napi gálaműsor

Időpont

2024. May 4. Saturday

19:30

Helyszín

Zeneakadémia

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Magyarország

Generációk erdélyi népzenére – Táncház napi népzenei gálaműsor

Minden generáció úgy indul el, hogy megváltoztatni, jobbítani akarja szülei világát. Nincs ez másképp a táncházmozgalom fiataljainál sem, immár 52 éve jönnek az újabb és újabb generációk, akik úgy gondolják, hogy a környezetüket az érdemtelenül kiszorított hagyományos paraszti kultúrával jobbá tehetik. Az elmúlt ötven évben sok intézményt sikerült az élő hagyományátadás szolgálatába állítani - így létrejött a Hagyományok Háza, vagy a Zeneakadémia Népzene Tanszéke is -, és minden új generációból jönnek fiatalok, akik újra és újra felemelik a paraszti kultúra ügyét, zászlóját, mert beleszerelmesednek a hagyományos folklór varázslatos világába. Így saját kiteljesedésük által valami olyan fontosat csinálnak, amivel az egész közösséget is szolgálják, jobbá tehetik. Élményszerűen művelik, éltetik a népzenét is, miközben általa saját lelküket is gondozzák.

Születésnapi hagyományos népzenei koncertünk feladata ezt az inspirált együttmuzsikálást a Zeneakadémia színpadán is bemutatni. A műsort szerkesztette: Kelemen László és Árendás Péter.
Közreműködnek:

Enyedi Ágnes - ének
Sőregi Anna - ének
Virágvölgyi Márta - hegedű
Pál István Szalonna - hegedű
Halmos Attila - hegedű
Mihó Attila - hegedű
András Orsolya - gardon
Juhász Zoltán - furulya
Fekete Antal Puma - kontra
Árendás Péter - kontra
Liber Endre - cimbalom
Tóth Máté - bőgő
Magos zenekar
Dűvő zenekar
Népzene Tanszék hallgatói - ének, furulya, vonós hangszer
Harlet Ioan „Nucu” - prímás (Budatelke)
Kodoba Florin és Florinel - prímások (Palatka)
Takács Anna - énekes (Búza)

Rendező:
Hagyományok Háza, Zeneakadémia Koncertközpont

Kapcsolódó oldalak

Részletek

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.