Szentesi juhászöltöny

Időpont

2024. April 25. Thursday

18:00

Helyszín

Hagyományok Háza

1011 Budapest, Corvin tér 8.

Magyarország

Hagyományok Háza Szabadegyetem

„Nem volt neki semmilyen elismertsége, csak a juhászok közt” – írja Jordán Zsigmond A szentesi Jordán szabódiansztiáról című visszaemlékezésében, amely szorosan kötődik Nagy Gábor előadásához. A Hagyományok Háza Szabadegyetem sorozatának ebben a részében egy foglalkozási csoportnak, a pásztorságnak; és azon belül is a juhászoknak dolgozó háromgenerációs magyarszabó-dinasztia munkásságáról és utolsó képviselőjéről: Jordán Zsigmondról lesz szó. De beszámol még nekünk a szabónemzedék történetéről, a szentesi juhászöltöny és juhászmellény elterjedéséről, virágzásáról és utóéletéről is.

Jordán Zsigmond neve pedig azért kiemelten fontos, mert a dél-alföldi, így a csongrádi és csanádi juhászok őt keresték fel, hogy készítse el foglalkozásuk címerévé, saját identitásuk kifejezésévé váló viseleti darabokat: a kabátból, csizmanadrágból, mellényből álló együttest – ami későbbiekben pantallóval bővült –, amit mindannyian juhászöltönynek hívnak.

Jegyár:

1 500 Ft

Kapcsolódó oldalak

Részletek

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.