Lengyel-magyar est

Időpont

2024. April 10. Wednesday

18:00 – 23:00

Helyszín

S4 - Háló Klub

1052 Budapest, Semmelweis utca 4.

Magyarország

Szeretettel meghívjuk Önt a Szépszerével együttes és a Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 rendezvényére

LENGYEL-MAGYAR BARÁTI EST: KONCERT, TÁNCTANÍTÁS ÉS CSÁNGÓ TÁNCHÁZ

18:00: Hajda-banda koncertje
19:00: lengyel tánctanítás a Daj Ognia zenekar közreműködésével
20:30: Szépszerével csángómagyar táncház
belépő: 2500 Ft, támogatói jegy: 5000, 10000 Ft

Hajda Banda
A Hajda Banda egy lengyel-fehérorosz együttes, amely a kelet-lengyelországi Podlasie régió, Fehéroroszország nyugati részeinek és a lengyel-ukrán-fehérorosz határon fekvő Polézia hagyományos táncait és dalait adja elő.
Bár a zenekar kizárólag akusztikus, hagyományos hangszerekkel - mint a hegedű, a cimbalom, a háromsoros lengyel harmonika és a keret-dob (kézi dob) - lép fel, a határvidék vidéki zenéjét fejlesztette tovább, lengyelektől és fehéroroszoktól egyaránt merítve, és hozzáadva sajátos stílusukat és ötleteiket, mint az egyetlen big-band együttes, amelynek gyökerei mélyen a Białowieża-erdő vizes élőhelyein keletkeznek.
Ahogy egy 92 éves lakos Dubicze Cerkiewne - egy apró falu Podlasie szívében - mondta, miután meghallgatta a zenekar koncertjét a falujában: "úgy játszanak, mint a régi időkben". Egy négy éves kislány Białystokból, Podlasie fővárosából, a koncertjüket így értékelte: "gyönyörű zenét játszanak, mint egy csillag az égen, vidáman és boldogan".
A zenekar debütáló albuma Hajda! ('Gyerünk!') 2023. februárjában jelent meg Lengyelország egyik legtekintélyesebb világzenei kiadójánál, a Karrot Kommandónál. Az együttes 2022-ben a Lengyel Rádió 'New Tradition' 24. Folkfesztiválján a közönségdíjat, a zsűri 3. díját és a Szczecini Filharmónia díját nyerte el.
A Hajda Banda 2021 őszén alakult Daria Butskaya hegedűművész kezdeményezésére, a Nemzeti Kulturális Központ által biztosított "Gaude Polonia" ösztöndíjának művészi folytatásaként. Azóta az együttes több mint 60 koncertet adott szerte Lengyelországban - világzenei és tradicionális zenei fesztiválokon, különböző helyszíneken nagy- és kisvárosokban, és apró falvakban. A tagok mindegyike több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a népzene különböző műfajainak előadásában olyan együttesekben, mint a Pokrzyk, Kapela Brodów, Sw@da, Żemerwa, Orkiestra Taneczna Bonanza vagy a R.U.T.A.. A zenekar bázisa Varsó, Bielsk Podlaski, Krakkó és Rybnik.
tagok: Daria Butskaya – hegedű, ének
Nika Jurczuk – hegedű, ének Kuba Zimończyk – háromsoros harmonika, ének
Paweł Iwan – cimbalom, ének Mateusz Dobrowolski – keretes dob, ének

Daj Ognia
Táncolni és elmélkedni való zenét játszunk falusiaknak és városlakóknak egyaránt, Lengyelország és Skandinávia zenei hagyományait összefonva. A magunk régimódi módján felidézzük egy képzeletbeli falu hangulatát – népi hangulatot, a régmúlt rítusok visszhangját, a leánykori halál hívószavát és a mezítlábas lábak csobogását a fagyott talajon. A hangszerek között síp, dob, középkori vonós lant és csontok is szerepelnek, az ének a kiáltás és kántálás között mozog.
tagok: Anna Sitko, Wit Rzepecki, Michał Górka, Agnieszka Oramus, Michał Biel

Szépszerével együttes
Moldvai és gyimesi csángó muzsikát játszunk, mely vidék a Keleti-Kárpátok hegyeinek két oldalán terül el, az egykori Magyarország határán.
Budapesten élünk, de főleg erdélyi öregektől szereztük zenetudásunkat és ott ismertük meg a hagyományos falusi életvitelt. Én, Gyulai Farkas, húzom a hegedűt, fújom a furulyát, kavalt, Sámsondi Gergely kezében pedig a koboz és cimbalom szólal meg. Advent idején mulatság helyett kézműves napokat tartunk.
A fellelhető legrégibb népzenét űzzük. Örömünkre szolgál, hogy népzenei örökségünknek megfelelően hangolhatjuk hangszereinket, az eredeti dallamokat annak ránk hagyományozott tisztaságában játszhatjuk éspedig azt megillető terjedelmében, eleven sebességgel, de mégsem szakítva meg fokozatos áradását: netovább lelkünk békéjére és testünk egészségére a hangulatot is megőrizhetjük fénycsövek-diódák szemünket, kihangosítás fülünket, dohányzás tüdőnket illető sértő, romboló hatásával szemben.
Tanítását is vállaljuk kedvelt táncainknak, énekeinket is cseppenként folyóvá duzzasztjuk az érdeklődőkben, hogy tánc közben is zengjen a nóta.
tagok: Gyulai Farkas, Sámsondi Gergely, Tücsök

Szervező

Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület , Szépszerével együttes

Gyulai Farkas, Sámsondi Gergely

szeepszereevel@gmail.com

+36205642897

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.