XIV. Martin György Néptáncfesztivál

Időpont

2024. July 12. Friday –
2024. July 13. Saturday

Helyszín

Szeged

Magyarország

Július 12. és 14. között rendezi meg a XIV. Martin György Néptáncfesztivált a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány és a Martin György Néptáncszövetség. A három napos programsorozat felvonulással veszi kezdetét, ahol az érdeklődők a táncosokkal együtt tehetik meg a Széchenyi térről a Dugonics térig tartó rövid távot, majd másnap este a Kisszínházban nézhetik meg az együttesek előadásait, melyet egy szakmai zsűri értékel.

A Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány 2009 óta a szegedi önkormányzat megbízásából szervezi meg páros évben a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivált, páratlan évben pedig - a Martin György Néptáncszövetséggel együttműködve - a Martin György Néptáncfesztivált.

Az első Martin-fesztivált 1999-ben rendezték meg. A kezdeményezés célja, hogy a magyarországi magyar és nemzetiségi, továbbá a határon túli magyar néptánccsoportoknak bemutatkozási lehetőséget biztosítson. A fesztiválon a különböző együttesek szakmai zsűri előtt mutathatják be új alkotásaikat. Ezeket az előadásokat a zsűri később értékeli és díjazza is.

Az előbb említett két fesztiválra korábban korhatár kikötése nélkül jelentkezhettek a csoportok, ezzel meglehetősen színes képet adva a néptáncot művelőkről. Majd a 10. fesztivál szervezése kapcsán merült fel ötletként, hogy a Martin-fesztivál az ifjúsági korosztály bemutatkozó terepe legyen.

Idén a következő nyolc csapat mutatkozik be:

Alföld Néptáncegyüttes - Csongrád
Árendás Néptáncegyüttes - Hódmezővásárhely
Bartók Táncegyüttes - Békéscsaba
Dobbantó Néptáncegyüttes - Szegvár
Szeged Táncegyüttes - Szeged
Terbete Néptáncegyüttes - Zilah (Erdély)
Tisza Táncegyüttes - Szolnok
Tiszavirág Néptáncegyesület - Deszk, Szeged


A fesztiválon az országosan is ismert Juhász zenekar játszik majd.


Július 12-én, a fesztivál első napján a szervezők egy közös, zenés felvonulásra várják az érdeklődőket. Pénteken 18:00-tól indul a menet, amely a Széchenyi térről a Kárász utcán keresztül vonul át a Dugonics téri szökőkúthoz, ahol 18 órakor kezdődik meg a fesztivál hivatalos megnyitó ünnepsége.


Ezt követően július 13-án, szombaton 19 órakor a Kisszínházban kerül sor a Folklórestre, amelyen az együttesek a szakmai zsűri és az érdeklődő közönség előtt mutatják be programjukat. A Folklórestre való belépés ingyenes, de jegyhez kötött. Jegyeket előzetesen az IH Rendezvényközpontban lehet igényelni.

A nyilvános programokon túl a részvevőket további szakmai programok várják, például fiatal táncosoknak szóló táncbemutatók, a zsűri részletes szakmai értékelése és díjazása, valamint táncházak.


Szervező

Martin György Néptáncszövetség, Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány

Kapcsolódó oldalak

Facebookon oldal, részletek

A Folknaptárba bárki felvihet eseményeket. Az adatokat próbáljuk ellenőrizni, igyekszünk napra készek lenni, de felelősséget sajnos nem tudunk vállalni a pontosságukért.