Katonasors

Előadó:

Csonka Ferenc zenekara

Szerkesztő:

Csonka Ferenc

Kiadó:

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

Megjelenés éve:

2018

Leírás

Katonasors.
Emlékezés a Délvidék I. világháborús áldozataira

Amikor jelentős történelmi eseményekről van szó, mint amilyen az I. világháború is, hajlamosak vagyunk a számok és dátumok szintjére egyszerűsíteni azokat. Pedig, minden egyes szám, minden egyes dátum mögött emberi életek és sorsok húzódnak meg. Életek, amelyek a maguk természetességében fejlődtek, sorsok, amelyeket a háború alakított. Emberi sorsok a születéstől a hősi halálig. Katonasorsok. A nép ajkán temérdek mennyiségű dal született ezekben az időkben megénekelvén bánatot, szomorúságot, olykor meglepően vidám hangulatú dallamvezetéssel is. Mert nem volt olyan rétege a közösségnek, amely a saját bőrén meg ne érezte volna a világégés hatásait. A dal, az ének, a muzsika és a tánc volt a lélek egyetlen ápolója a hazájától messzire került katonának, a katonát hazaváró édesanyának, feleségnek, családnak, szeretőnek… De a szülők, akik nagy gonddal nevelték fel fiúgyermekeiket, a család, amely sóvárogva várta haza az édesapát és férjet, a szerető, aki könnyeit hullatta a babája után sokszor hiába várt, mert a katona soha többé nem tért már haza…

Ez az album azt az érzelem- és sorsvilágot kívánja megörökíteni, amely az I. világháborúhoz köthető, különös tekintettel a délvidéki magyarság népzenei hagyományaira.

Csonka Ferenc, a Népművészet Ifjú Mestere

A kiadvány Bodor Anikó, Bodor Géza, Burány Béla, Fábri Jenő, Kallós Zoltán, Király Ernő és Tripolsky Géza népzenei gyűjtései alapján készült.

Felvételek