Folkrádió

Az édesen játszó prímás

előadó:
Csík zenekar
előadásmód:
ének, hegedű, hegedű, kontra, harmonika, bőgő
műfaj:
csárdás, hajnali, csárdás, szapora
etnikum:
magyar
település:
Méra
vármegye:
Kolozs
tájegység:
Kalotaszeg
nagytáj:
Erdély
felvétel helye:
Duna Művészegyüttes férfi öltözője
felvétel időpontja:
2005 szeptembere

Leírás:

Az általam személyesen nem ismert, de zenéja alapján mélyen tisztelt Antal Ferenc Öreg Árus muzsikája nagyon meghatott és arra késztetett, hogy megpróbáljuk átadni a hallgatóságnak - amennyire képesek vagyunk - ezt a szép muzsikát. Azonban itt nemcsak a hegedű van jelen, hanem egy gondolat is, ami a mindannyiunk által átélt hétköznapok küzdelmeiről szól; így a ki nem beszélt gondokról, a meg nem értett magányosságról, és hogy az összeroppanó fáradt ember mellett a világ épp olyan módon halad tovább, mintha mi sem történt volna.

Album:

Senki nem ért semmit

kiadó:
Fonó Records
kiadás éve:
2005
gyártási szám:
FA225-2

Csík zenekar:

Bartók József - bőgő
Csík János - hegedű, ének
ifj. Barcza Zsolt - tangóharmonika, cimbalom
Kunos Tamás - brácsa, kontra, dob
Majorosi Marianna - ének
Szabó Attila - hegedű, szólógitár, ének
Szokolai Dongó Balázs - szaxofon, dorombnek, duda, furulya

Közreműködők:

Bobár Zoltán - harmonika
Horváth Márta - ének
Lovasi András - ének
Őze Áron - vers

Hangmérnök: Dióssy D. Ákos
Zenei rendező: Salamon Beáta

Ezen a lemezen sokféle összeállítás szólal meg az autentikus népzenétől, a tradicionális blues zenén keresztül a feldolgozott alternatív rock muzsikáig, a magyarországi román táncmuzsikától, József Attila Bolyongok című verséig. Manapság egyre nehezebb olyan igazi zenei élményt adni, ami a magyar népzene szépségének, őszinte kifejező erejének megfelelő tiszteletét, megbecsülést tudna kiváltani az emberekből. Mi azonban bízunk abban, hogy aki meghallgatja ezt a lemezt- és bár nem tartozik hétköznapjaihoz a népzene-, mégis olyan gyönyörű pillanatokat fog átélni a zene hallgatása közben, ami arra készteti, hogy máskor is szívesen töltse idejét ezzel, és ne forduljon sarkon, ha magyar népzenét hall.
Ez a muzsika, mindannyiunk zenéje a magyar népzene, a Csík Zenekar tagjai szívének, lelkének legbecsesebb, életének legfontosabb részét jelenti és reméljük ez így is maradhat, még sokáig.
(idézet a kísérőfüzetből)

Kapcsolódó oldalak