Folkrádió

Keserves, lassú magyaros, sebes magyaros

előadó:
Kerekes együttes, Tímár Viktor, Tímár János, Demeter Erika
előadásmód:
furulya, gardon, ének
etnikum:
magyar
felvétel helye:
Budapest, Thália Színház
felvétel időpontja:
2005. november 15.

Album:

Határon túli magyarok zenéje 2005/2006

szerkesztő:
Böszörményi Gergely
kiadó:
Periferic Records
kiadás éve:
2006
gyártási szám:
BGCD 165-166

2005. november 16-án a Thália Színházban rendeztük meg a soron következő „IV. Határon Túli Magyarok Zenéje” gálakoncertet, amelyet az „ÖT KONCERT – ÖT ORSZÁG – EGY NEMZET” CD adományozással egybekötött sorozat ünnepi nyitókoncertje volt. Ezt követően a téli hónapokban került megrendezésre az a négy koncert, Révkomárom, Beregszász, Kolozsvár és Szabadka egy-egy helyszínén, amelynek keretében ténylegesen átadtuk a könyvtáraknak a 450 különböző CD-t (összességében 1800 CD-t adományoztunk a négy városnak az ügyhöz társult kiadókkal, kb. 6 millió Ft értékben).

A koncertsorozaton fellépő zenekarokat, művészeket úgy választottuk ki, hogy a budapesti koncerten Magyarország és a négy határon túli terület zenei kultúrája is képviselve legyen. Így a Thália Színházban 6 zenekar adott monstre hosszúságú és fantasztikus hangulatú koncertet. A határon túli városokban rendezett koncerteken 3-3 zenekar játszott: itt azt a koncepciót követtük, hogy egy zenekar mindig a helyi határon túli régió, egy Magyarország és egy pedig valamelyik másik határon túli terület képviseletében legyen jelen.

Ennek a dupla CD-nek a zenei anyaga is a fentieket tükrözi: a Thália Színházban készült koncertfelvétel majdnem teljesen fedi a koncerten elhangzott műsort. Ez hallható két felvonásban a CD-k első 40 percében. A négy határon túli városban rendezett koncerten ugyanakkor négy olyan zenekar illetve művész is fellépett, akik a Thália Színházban nem játszottak. A koncertfelvételek után tőlük hallható 2-2 stúdiófelvétel. Így az öt koncerten fellépő mind a 10 zenekar szerepel valamilyen produkcióval a CD-ken.

A kiadványon az alábbi előadók, együttesek hallhatók:
BÁSTYA CITERAZENEKAR, AGÓCS GERGELY, KEREKES EGYÜTTES + TÍMÁR TESTVÉREK + DEMETER ERIKA, VUJICSICS + SÖNDÖRGŐ, BAKOS ÁRPÁD + PÁLFI ERVIN, PÁL LAJOS ÉS ZENEKARA, KORMORÁN, DONGÓ, IVÁNOVICS TÜNDE, ROZSDAMARÓ, MISZTRÁL

Ennek a dupla CD-nek az eladásából származó bevételből egy Alapot működtetünk, amelynek feladata a határon túli magyar zenészek itteni és a hazai zenészek határon túli koncertjeinek rendszeres támogatása. Így kívánjuk segíteni a zenészek egymás közti és közönséggel történő, határokon átnyúló állandó kapcsolattartását és mindannyiunk számára ennek a fantasztikus közösségi élménynek a megélését. A CD vásárlásával mindenki hozzájárul ehhez és támogatja zenei kultúránk megőrzését és közönséghez juttatását.