Folkrádió

Kalotaszegi hajnali és csárdás

előadó:
Fehér Anikó, Komáromi Márton, Fekete Márton, Bankó Sándor
előadásmód:
ének, hegedű, brácsa, bőgő
műfaj:
hajnali, csárdás, szapora
etnikum:
magyar
tájegység:
Kalotaszeg
nagytáj:
Erdély
felvétel időpontja:
2007 ősze

Album:

Elindultam hosszú útra... Csodálatos népzene

szerkesztő:
Fehér Anikó
kiadó:
magánkiadás
kiadás éve:
2008

„Felültem a széles világ lovára
De zabolát nem tettem a szájára.
Úgy elmentem hosszú útra egyedül
Borul az ég minden felől, nem derül.”

Régen volt, hogy elnyertem a Népművészet Ifjú Mestere címet. Énekes pályafutásom itt egyúttal véget is ért, mert átálltam a túloldalra. A mikrofon és a kamera oldalára. Hamar rájöttem, hogy mások sokkal jobban csinálják nálam.

Viszont minden műsor készítésekor figyeltem. Ha parasztasszonyt hallgattam, ha profi énekest: lestem, kérdeztem, néztem.
A sok meghallgatott sirám, öröm, bánat, tapasztalat összeállt bennem, s az örökké ott szunnyadó pacsirtával összeölelkezett. És hangok, dalok lettek belőle. Olyan dalok formájában bújtak elő, amelyeket százszor is képes vagyok egymás után elénekelni. Nem tudom megunni őket. Évek alatt sem, mert mindig visszatérnek. Visszatérnek azon a hangon, ahogyan először hallottam őket Erzsi nénitől, Etus nénitől, Ilona nénitől. Meg a Máriáktól, Katitól, Mártitól, Iréntől, Andrástól, Sanyitól. Akik kortársaim, mégis sokat tanultam tőlük. Az igazi mesterek azért mégiscsak az írástudatlan nénik, akik Kodálynak, Bartóknak énekeltek egy olyan világban, amikor semmi más nem létezett, csak ez. Csak a muzsika mondta ki a bánatot és üzente az örömöt. Az én dalaim is ezt hordozzák, hiszen minden szavukat, minden hangjukat jól átgondoltam. Minden képüket átéltem, minden virágukat leszakítottam. Magyar népdalok. Megtanultam, eltettem, megrágtam, megértettem, kipróbáltam – és elénekeltem őket. Tudom, mit beszélnek – tudom, mit beszélek.

Míg kisebbek voltak a gyerekeim, kényelmetlen kérdéseikre
gyakran válaszoltam azt – kitérésül – hogy „majd egyszer elmesélem”.
Nos, Dani, Zsuzsi, Sárika, itt az idő! Most mesélek!
Mindent.
Az életről…

Fehér Anikó

Kapcsolódó oldal