Folkrádió

a. Sarjút eszik az ökröm – b. Egyes

gyűjtés

előadó:
Copán György
előadásmód:
furulya
műfaj:
lassú csárdás, sűrű csárdás
etnikum:
magyar
település:
Bálványosváralja
vármegye:
Szolnok-Doboka
tájegység:
Észak-Mezőség (Mezőség)
nagytáj:
Erdély
gyűjtő:
Juhász Zoltán

Album:

Új Pátria – Jövőnk öröksége 4/50. Észak-mezőségi népzene. Bálványosváralja

szerkesztő:
Árendás Péter
kiadó:
Fonó Budai Zeneház – Hagyományok Háza
kiadás éve:
2010
gyártási szám:
FA-306-2

Bálványosváralja erős magyar többségű falu a történelmi Szolnok-Doboka megyében, Dés városától 14 km-re. A falu felett magasodó hegyen ma is ott vannak a 13. században épült Bálványos romjai. A vár története a források szerint a 16. századi lerombolásig nyúlik, de hiányzó kövek ma is vannak Szamosújvár régi épületeiben. A falu szájhagyománya azonban egészen másképp emlékezik, mint a történeti források: Bálványos várát régen óriások lakták. Akkorák voltak, hogy amikor a puliszkalisztjük elfogyott, az óriáslány csak hármat lépett, és már ott is volt a boltban Szamosújváron. Egy este a gyerek nagy hírrel jött haza: „Né, édesapám, mit találtam a várhegy oldalában” – azzal belekotort a tarisznyába, és kitett az asztalra két kis ökröt, egy kis ekét meg egy maguk formájú, de kicsi valakit. Ahogy letette őket, a kicsi óriás rögtön befogott, és szántani kezdett az asztalon. „Fiam, ezeket vidd vissza, ahol találtad, mert mától ezek az urak Váralján” – mondta ekkor az óriás. A szántó-vető, legeltető emberek szépen el is szaporodtak a faluban. Az óriások pedig eltűntek, de mindenki tudja, ott élnek ők ma is a várromok között.Nem tudjuk, hogy az óriások furulyáznak-e, de hogy a furulyaszót szeretik, az biztos – különben rég elköltöztek volna Bálványos várából. Mert a falut ma is úgy ismerik a környéken, hogy ott tudnak csak igazán furulyázni az emberek. Ezen a lemezen két nagyszerű váraljai furulyás – Copán György és Molnár András – játéka hallható. (Részlet a CD kisérőfüzetőből)

ADATKÖZLŐK:

COPÁN György (1935, Bálványosváralja) – furulya, ének
MOLNÁR András (1944, Bálványosváralja) – furulya
SZABÓ Gy. Ilona (1944, Bálványosváralja) – ének

A felvételek a Fonó Budai Zeneházban 1998. április és 1999. február havában, valamint Bálványosváralján 2009. február 18-án készültek.

Gyűjtötte, válogatta: JUHÁSZ Zoltán
Hangmérnök: ASZTALOS Tamás

A felvételek, bár stúdiókörülmények között készültek, távol állnak egy stúdióban született CD-től. A zenészek általában szabadon muzsikáltak, mintha saját otthoni környezetükben lennének, ezért sok a mellékzaj, a gyűjtők csak úgy irányították őket, mint juhász a nyájat.

A lemez tartalmáról a gyengén látók számára az utolsó sávban hallhatók információk magyarul és angolul.

A sorozat a Fonó Budai Zeneház és a Hagyományok Háza szakmai együttműködésével, az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával jött létre.