Folkrádió

Fejérdi menyasszonykísérő (De uliţă) és menyasszonytánc

gyűjtés

előadó:
Gabor Alexandru „Albu”, Gabor Ioan „Albu”, Kovács Péter, Filaton József „Pupu”
előadásmód:
hegedű, hegedű, háromhúros kontra, bőgő
műfaj:
menyasszonykísérő, menyasszonytánc
etnikum:
román
település:
Fejérd
vármegye:
Kolozs
tájegység:
Kis-Szamos melléke (Felső-Szamos-vidék)
nagytáj:
Erdély
gyűjtő:
Kelemen László, Pávai István
felvétel helye:
Fonó Budai Zeneház
felvétel időpontja:
1998. március 30. - április 3.

Album:

Új Pátria – Jövőnk öröksége 11/50. Kis-Szamos melléki népzene. Fejérd

szerkesztő:
Kelemen László
kiadó:
Fonó Budai Zeneház – Hagyományok Háza
kiadás éve:
2010
gyártási szám:
FA-310-2

A lemezen erdélyi népzene hallható, a Kis-Szamos mentén fekvő Fejérd községből. A hagyományos cigányzenész családból való zenészek hallás után tanultak; a környéken játszottak magyar, román és cigány közösségeknek egyaránt.

Fejérd egy igencsak érdekes, ma már teljesen elnéptelenedő zsákfalu. Ezért gyűjtésünk 1998-ban sem az akkori, szomorú népesedési helyzetet vizsgálta, hanem adatközlőinken keresztül megpróbáltunk visszamenni abba az időbe, amikor ők fiatalok voltak, és a falu még „élt”. Fejérd a 2. világháború előtt is vegyes lakosságú, főleg román–magyar volt, mintegy 10 cigány családdal. Utóbbiak közül kerültek ki a zenészek; híresebb a „Dogi” család volt, Sándor és János prímásokkal. Ezek a cigány zenészek, miként az öreg Albu is, még református „magyar” cigányok voltak, de a következő generáció, akiket felvételünkön hallgathatunk, már ortodox, „román” vallású lett, sőt a cigány identitást is megpróbálták levetni, a nyelvet elhagyni, románokká válni. Haladni akartak a „korral”, beköltöztek a városba, a tömbházba, műsoros hangkazettát adtak ki, románul. A gyűjtés során is félszívű román identitást használtak: hangoztatták, hogy nem tudnak cigányul, de a hazugság felfeslett, mihelyt a cigány dallamokról, a fejérdi szokásokról kérdeztük őket. (Részlet a CD kisérőfüzetéből)

ADATKÖZLŐK:

Gabor Alexandru „Albu” (1939, Fejérd) – hegedű
Gabor Ioan „Albu” (1941, Fejérd) – hegedű
Kovács Péter (1949, Fejérd) – 3 húros brácsa
Filaton József „Pupu” (1961, Kolozs) – nagybőgő
Kalló Géza (1932, Fejérd) – ének

A felvételek, bár stúdiókörülmények között készültek, távol állnak egy stúdióban született CD-től. A zenészek általában szabadon muzsikáltak, mintha saját otthoni környezetükben lennének, ezért sok a mellékzaj, a gyűjtők csak úgy irányították őket, mint juhász a nyájat.

Hangmérnök: ASZTALOS Tamás, PÉNZES Géza
Mastering: SZALAI László, Audiencestudio, Budapest

A lemez tartalmáról a gyengén látók számára az utolsó sávban hallhatók információk magyarul és angolul.

A sorozat a Fonó Budai Zeneház és a Hagyományok Háza szakmai együttműködésével, az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával jött létre.