Folkrádió

Hajnallik, hajnallik

előadó:
Balogh Sándor, Gál János
előadásmód:
citera
etnikum:
magyar
vármegye:
Szatmár
tájegység:
Felső-Tisza-vidék
nagytáj:
Alföld

Album:

Citeraiskola hangzó melléklete

szerkesztő:
Balogh Sándor
kiadó:
Dialekton Népzenei Kiadó
kiadás éve:
2018
gyártási szám:
BS-CD 27

Balogh Sándor: Citeraiskola, CD melléklettel

Ez a kötet az 1992-ben megjelentetett Citeraiskola új köntösbe öltöztetett 2. kiadása. Az 1. kiadást a Magyar Művelődési Intézet jelentette meg a Népzenei füzetek című sorozatában. Az új Citeraiskola nem csak küllemében újult meg, hanem szerkezetében, tartalmában és használhatósága tekintetében is.

A kötet egyes fejezeteit, és az azokban található fontos instrukciókat a hagyományos magyar citerajáték elemeire építve állítottam össze több, mint 40 éves zenepedagógiai munkám tapasztalatai alapján. A mintegy 300, tematikusan felépített dallamanyag bőséges tananyagot nyújt a citerát tanulni vágyók számára, a gyermekdaloktól a régi és új stílusú népdalokon keresztül a gyimesi és a moldvai csángó dallamokig. A kottaanyag mellett a kötetben található lemezmellékleten megszólaló 50 dallam meghallgatásával lehetőség nyílik a hallás utáni daltanulásra is. A CD- melléklet dallamait a kottában leírtakhoz képest, a hagyományos citerajáték egyszerűbb díszítéseivel szólaltatjuk meg Gál János citerás tanítványom közreműködésével.

A Citeraiskolát mindazoknak ajánlom, akik a művészeti iskolában, zeneiskolában, szakgimnáziumban, valamint a közművelődés területein bővíteni szeretnék a citerával való ismereteiket.

Balogh Sándor

Kapcsolódó oldal