Folkrádió

Emlékül Zselykről

előadó:
Magos Együttes
előadásmód:
ének, hegedű, brácsa, bőgő
műfaj:
korcsos, lakodalmi csárdás, menyasszonykísérő
etnikum:
magyar
település:
Zselyk
vármegye:
Beszterce-Naszód
felvétel helye:
Fonó Budai Zeneház
felvétel időpontja:
2017

Leírás:

korcsos, lakodalmi csárdások és menyasszonykísérő (Sajó mente)

A Sajó és a Dipse völgye között elterülő Zselyk tisztán magyar lakosságú, evangélikus felekezetű. A táj régies hagyományait – mint például a különleges lakodalmi szokásokat és az azokhoz kapcsolódó dallamokat – itt őrizték meg a legjobban, ezért a mezőségi Székhez hasonlóan kis szigetfalunak, mikrotájnak tekinthető.

„Zselyki táncos élményeimet idézi ez az összeállítás. Eszembe jut az ottani kedves emberekkel átélt megannyi élmény. A falunap, a közös éneklések egy-egy bál alkalmával. Az istentisztelet, ahova a falusiak által ajándékozott viseletben mehettem. A hímzett „fíkötő”, amit büszkén viseltem minden alkalommal, ha ott jártam. Az első Kirmec (a templomszentelés ünnepe), és a közös táncolás élménye. A tánc és annak nemes egyszerűsége és nyugodt eleganciája.
A lemezen szereplő összeállításban minden, a falura jellemző érték, érzés megtalálható: a méltán híres menyasszonykísérő, a jól énekelhető csárdás és a közkedvelt, még most is sokak számára ismert korcsos, vagy ahogy ott mondanák: kárcsas.”
Velner Klára – a Forgatós Kamara Néptáncegyüttes vezetője

Album:

Forgatós

kiadó:
Fonó Budai Zeneház
kiadás éve:
2018
gyártási szám:
FA 410-2

Sajó mentétől Székelyföldig - autentikus magyar népzene

Az utóbbi években az együttes kiemelt figyelmet fordított a Sajó és Maros menti falvak, valamint különböző székelyföldi kistájak muzsikáinak megismerésére, megtanulására és stílushű tolmácsolására. Számos olyan összeállítást készítettek, melyek e vidékek népzenéjének egyedülálló szépségét mutatják meg. Ezek az összeállítások több év alatt csiszolódtak ki olyan kerek egésszé, hogy az együttes méltónak érezze a megjelentetését.
Lemezük anyagával egy igen színes zenei világot szeretnének bemutatni a lassú, lírai, szerelmes daloktól a feszes lüktetésű táncdallamokig. Céljuk, hogy ezeket a kevésbé ismert, részben kiaknázatlan muzsikákat változatosan és hitelesen adják elő a szórakoztatás, gyönyörködtetés igényével, a legkedvesebb népzenei gyűjtések és személyes tapasztalataik, élményeik segítségével.
Az elmúlt tíz év közös muzsikálásai során repertoárnk elmaradhatatlan és egyik legfontosabb részévé, mintegy védjegyévé vált a magyarpéterlaki népzene. Magos koncert és táncház ma már elképzelhetetlen a „Csiszár Aladár bácsi-féle péterlaki menet” nélkül. A Sajó vidékéről indulva a Székely-Mezőségen és Felső-Maros mentén át Udvarhelyszékre és Nyárád mentére kalauzolják hallgatóikat.

A lemez nem csak hanganyag, hiszen a könyv formájában megjelenő kiadvány térkép mellékletet, az adott tájhoz kapcsolódó leírásokat, személyes élményeket is tartalmaz válogatott archív képek mellett. A CD létrejöttét a Halmos Béla pályázaton keresztül a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Az előadók:

Enyedi Ágnes - ének (1, 2, 4, 6, 8, 9)
Soós Csaba - hegedű (1-3, 5-7, 9, 10)
Kovács Márton - hegedű (1, 6, 7, 9)
Éri Márton - háromhúros (1) és négyhúros (9) brácsa
Fekete Márton - háromhúros (3, 5-7, 10) és négyhúros (1) brácsa
Enyedi Tamás - cimbalom (1-3, 5-8, 10)
Prihoda István - nagybőgő (1-3, 5-7, 9)
Salamon Soma - harmonika (2, 7), furulya (4, 8)

A magyarpéterlaki zenészek is közreműködtek az utolsó számban:

Csiszár Aladár - hegedű (10)
Ötvös János - nagybőgő (10)

A felhasznált zenéket gyűjtötték: Bartók Béla, Lajtha László, Martin György, Kallós Zoltán, Sárosi Bálint, Pávai István, Fekete Antal „Puma”, Vavrinecz András, Konkoly Elemér, Magos Együttes

A felvételek a Kultúrpart Stúdióban (Fonó Budai Zeneház) készültek 2017 őszén.
A kiadvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Hangfelvétel, keverés és mastering: Mazán Attila

A zenekar a lemezével Kallós Zoltán néprajzkutató és népzenegyűjtő előtt tiszteleg.

Kapcsolódó oldalak