Folkrádió

Tisza-menti népdalok

előadó:
Csizmadia Anna, Cseszák Zsombor, Csonka Balázs, Szabó András, Szerda Balázs, Jovánovity Péter
előadásmód:
ének, hegedű, prímtambura, basszprímtambura, tamburakontra, bőgő
etnikum:
magyar
tájegység:
Tisza-völgy (Máramaros)
nagytáj:
Erdély
felvétel helye:
Budapest - Fonó Budai Zeneház (Kultúrpart Stúdió) vagy Miracle Sound Stúdió
felvétel időpontja:
2017

Album:

Dänótäm én... – Csizmadia Anna 25 éves – Kupuszina

szerkesztő:
Csizmadia Anna
kiadó:
Fonó Budai Zeneház
kiadás éve:
2017
gyártási szám:
FA 402-2

Csizmadia Anna nevét 2012-ben a „felszálló páva” repítette magasba, mint ahogy felemelkedik minden szív a népdal madarával - amely örökké énekel. A ragyogó szemű, őszinte mosolyú előadó tüneményes jelenségként hangjával épít hidat Ég és Föld között. Ő maga a tetőtől talpig ének. Olyan természetességgel folyik belőle a dal, mint hegyi patakok tiszta forrásából a víz. Csengő hangja senkivel össze nem téveszthető. Megjelenése, hiteles előadásmódja és alázata példaértékű.

Énekével erősödik hitünk, múltunk, magyarság tudatunk, szeretetünk és összetartozásunk. A hajszálgyökerek tápláló erejével kapaszkodik szülőföldjébe, a vajdasági Kupuszinába, ahová elcsendesedni, feltöltődni, s imádkozni gyakran hazatér. Szívének legkedvesebb népdalaival, kitűnő zenész barátaival és lélekénekeivel végig kísérhetjük azon az úton, amelyet élete e jeles fordulóján bejár.

E „különös” lemez páratlan válogatás népzenei örökségünkből; szűkebb palóc pátriájából elindulva csillantja fel a gyöngyszemeket, hogy hazatérve hálát adjon Istennek, édesanyjával közös ének-imáiban, mert palócnak lenni kegyelmi állapot. Tanítványommal a „konok palócok hűsége örökre összeköt. Wass Alberttel vallom: „Szép és szent mesterség az Úr hagyatékának hordozása, de nagy súlyt visel a vállán az, kit Isten kijelöl erre...”

Óvó és áldó szeretettel
Maczkó Mária énekművész

_______________________________

Csizmadia Anna neve, a 2012-ben megrendezett Fölszállott a páva népzenei vetélkedő által lett ismert, melyen a szóló ének és hangszer kategóriának győztese lett. Kupuszina, az a hagyományőrző Nyugat-bácskai falu, melyben született és nevelkedett. Az élő énekszó adott volt Anna szülőházában, ugyanis édesanyja mindig énekelt, s teszi azt a mai napig. Az együtténeklés örömét, tehát már gyermekként megtapasztalhatta, a „gyökérzetet” tartja fontosnak, melyből az ember, élete végéig táplálkozik. Annának az útját sokban befolyásolja, ennek a „gyökérzetnek” a megtartó ereje. A Szabadkai Zeneiskola befejezése után 2011-ben, felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi-ének szakára, melyet 2016-ban elvégzett. Fontosnak tartja a népdalokban, azt az archaikus megfogalmazást melyet őseink ránk hagytak, s amely ma is tanít, formál bennünket, örömet okoz nekünk és vigasztal. 2014-ben Junior Prima díjban részesült, és még abban az évben, átvehette Vajdasági Magyar Művészeti Díjat is. Anna célja, Őseink ránk hagyott kincsének továbbadása, minél több emberhez való eljuttatása.

„2017 nyarán kezdtük meg a stúdiómunkát, zenésztársaimmal. A lemezt az autentikus magyar népzene alkotja. Főként szűkebb pátriám anyaga került rá, de ez mellett hallható lesz majd Somogy ország népzenéje, a Palócföld számomra legkedvesebb dallamai, valamint a megfoghatatlan Gyimesek lélekszorongató keservesei is. Olyan csodálatos zenészek mellett énekelhettem, mint a Fokos zenekar, Brasnyó Antal, Balogh Kálmán, Juhász Zoltán és nemutolsósorban édesanyám.”

Közreműködnek:
Balogh Kálmán - cimbalom
Brasnyó Antal - brácsa, citera
id. Csizmadia Anna - ének
Cseszák Zsombor - hegedű, ének
Csonka Balázs - prímtambura, ének
Szabó András - basszprímtambura, ének
Szerda Balázs - tamburakontra, ének
Jovánovity Péter - bőgő, ének
Juhász Zoltán - furulya

Felvételek a Fonó Budai Zeneházban (Kultúrpart Stúdióban) és a Miracle Sound Stúdióban készültek 2017-ben.
Hangmérnök: Kopcsik Márton (Bresaola Stúdió-Budapest)