Folkrádió

Három árva (ballada)

előadó:
Enyedi Ágnes, Enyedi Tamás, Salamon Soma
előadásmód:
ének, cimbalom, harmonika
műfaj:
altató
etnikum:
magyar
tájegység:
Gyergyó (Csíkszék, Székelyföld)
nagytáj:
Erdély
felvétel helye:
Kultúrpart Stúdió
felvétel időpontja:
2017.08.

Szöveg:

Diófának három ága,
Az alatt ül három árva.
Odament a szép Szűz Mária,
Mit sírtok itt, három árva.

Hogy ne sírnánk, szép Szűz Mária,
Mikor anyánk föld gyomrába '.
Adok a háromnak három vesszőt,
Csapjátok fel a temetőt.

Kelj fel, anyám, édesanyám,
Mert elszakad a gyászruhám.
Talán van egy mostohátok,
Aki fejért ad reátok.

Fejeteket megfésüli,
Hajatokat mind kitépi.
Mikor fejért ad reátok,
Vérvel virágzik hátatok.

Album:

Édesanyám sok szép szava... — Gyergyói népzene

szerkesztő:
Enyedi Ágnes, Kelemen László
kiadó:
FolkEurópa
kiadás éve:
2018
gyártási szám:
FECD 066

Egész gyermek- és ifjúkoromat végigkísérte egy, a könyvespolcunkon pihenő régi könyv. A kötet, mely az Édesanyám sok szép szava címet viseli, gyergyóditrói üknagyanyám, Adám Joákimné Kurkó Julianna repertoárját mutatja be; 1989-ben jelent meg a Kriterion Könyvkiadónál a gyűjtő, Albert Ernő szerkesztésében. Borítóján üknagyanyám 94-95 éves képe látható, szeméből kedvesség, szeretet, bölcsesség árad.

Egészen addig a pillanatig, amíg tudomást nem szereztem arról, hogy a kötetben szereplő dallamok gyűjtéseinek hanganyaga elérhető, az egész egy kicsit távolinak és megfoghatatlannak tűnt számomra. Ám amikor Kelemen Lászlótól megkaptam a többórás anyagot, végre nekiláthattam, hogy megtanuljam a szebbnél szebb népdalokat, balladákat. Ráadásul a felvételek között rátaláltam dédnagyanyám, Márton Ferencné Ádám Teréz énekeire is, akinek csodálatos hangja és előadásmódja szintúgy magával ragadott.

Az üknagyanyámtól és dédnagyanyámtól tanultakon túl Bartók Béla, Kelemen László, Lajtha László, Molnár Antal és Kallós Zoltán gyűjtéseiből válogattunk a lemezre. Munkánk eredménye igen színes zenei anyag lett: a legrégibb balladáktól, keservesektől a lendületes táncdallamokon át az újabb stílusú népdalokig a gyergyói népzene nagyon sok rétege és jellemző vonása jelenik meg. A lemezen változatos témák fogalmazódnak meg, melyek alapvetően a paraszti élet fontos állomásaihoz, fordulóihoz is kapcsolódnak. Ugyan helyenként egy már szinte elmúlt életforma üzenetei csendülnek fel a költői szövegű régi énekekben, de ezek az évszázadok alatt tökéletesre csiszolódott dalok napjainkban is kapaszkodót nyújthatnak létezésünk fontos kérdéseihez, legyen szó párválasztásról, házasságról, hazaszeretetről, hitről, születésről vagy épp szeretteink elvesztéséről.

A gyergyói népdalok különböző értékes gyűjtésekből való megismerése olyan köteléket, erős gyökeret jelent számomra, mely hidat képez énekes létem és gyergyói származásom, rokonságom között. Őseim dallamkincsével való találkozás igazi időutazássá, eddigi életem egyik legnagyobb élményévé vált számomra.

Enyedi Ágnes

Kapcsolódó oldal