Folkrádió

Marosszéki dalok

gyűjtés

előadó:
Életfa
előadásmód:
ének, hegedű, brácsa, bőgő
etnikum:
magyar
tájegység:
Marosszék (Székelyföld)
nagytáj:
Erdély
felvétel helye:
New York

Szöveg:

Szeress, szeress, csak nézd meg kit,
Mer a szerelem megvakít. jaj-jaj-jaj...
Mer engem megvakított,
Örökre megszomorított. jaj-jaj-jaj...

Verd meg Isten azt a szívet,
Aki kettőt-hármat szeret. jaj-jaj-jaj...
Mer én csak egyet szerettem,
Mégis eleget szenvedtem. jaj-jaj-jaj...

Album:

Gyökereink

szerkesztő:
Magyar Kálmán
kiadó:
Hungaria Records
kiadás éve:
2000
gyártási szám:
HRCD 001

Az Életfáról

Az együttes gyökerei az 1980-as évek közepére nyúlnak vissza, amikor három, első generációs amerikai-magyar tizenéves, Magyar Ildikó, öccse, Magyar Kálmán és Mórocz Éva együtt kezdtek magyar népzenét játszani, és zenei kísérettel szlgálták a Hungária Néptánc Együttest, melynek kiskoruk óta tagjai is voltak. Hamarosan bővült az együttes: Kovács Endre (Bandi) kontrás, aki Debrecenből került az Egyesült Államokba, Papp Attila nagybőgős, Mórocz Erika és Tamás Judith énekesek. Mindhárman New Jersey-i születésűek és szintén a Hungária Együttes tagjai voltak. Ez az együttes volt az egyik első amerikai-magyar közösségen belül alakult csoport és 1987-ben vette fel az Életfa nevet. Ezt követően Éva és Bandi Magyarországra mentek orvosi egyetemi tanulmányaikat folytatni, így a Magyar-testvérek és Papp Attila maradtak, mint törzstagok.

1994 telén egy másik magyar népzenei együttes is alakult New Yorkban, az Zagyva Banda. Egyik tagjuk, Gartai József (Heki) időnként játszott az Életfával is, másik két zenészük, Zagyva Natália és Raul Rothblatt, újként jelent meg a New York-i népzenei életben. Szoros barátság alakult ki a zenészek között, és 1995 őszén egyesítették tehetségüket, hattagúra bővítve az Életfa együttest. Ildikó (Ildi), Kálmán (Öcsi), Natália (Nati), Heki, Raul és Attila az Életfa mai zenészei. Mindnyájan szeretik, tisztelik a magyar népzenét, és elhivatottan munkálkodnak a magyar kultúra és muzsika élvezetének, terjesztésének és előadásának ügyében Észak-Amerikában.

Az Életfa együttes 13 éves működésének folyamán széles körben kiemelkedő sikert ért el. Felléptek többek között az Epcot Center-ben, a Kongresszusi Könyvtárban, a Brooklyn-i Zeneakadémián, a New York-i Knitting Factory-ban (kötőüzemből kialakított zeneközpont Manhattan-ben). Muzsikáltak Austinban, New Orleansban, Torontoban, Chicagoban, Montrealban, Houstonban, Washingtonban, Calgaryban és Clevelandban. Kísértek több kitűnő USA-i és kanadai néptáncegyüttest, és játszottak sok-sok fesztiválon, néptánctáborban, tanfolyamon és önálló műsorokon. Életfa a New Brunswick és Passaic, NJ-i, Cleveland és Toledo, Ohio-i, sőt a Louisana-i Árpádhon amerikai-magyar közösségek házi együttese. Az együttes házigazdája a New York-i Magyar Házban rendszeresen tartott táncházaknak.

Kapcsolódó oldal