Folkrádió

Cserefa

előadó:
Flótás együttes, Horváth Attila, Szilágyi Áron
etnikum:
magyar
felvétel helye:
Phoenix Stúdió, Diósd
felvétel időpontja:
2005. június

Szöveg:

Kiszáradt a cserefa, cserefa,
Hol hálunk az éccaka, az éccaka?
Terítsd le (j)a lepedőt, lepedőt,
Tégy egy párnát, vaj kettőt, vaj kettőt!

Írjátok fel keresztem fájára,
Itt fekszik egy szerencsétlen árva,
Kinek nincsen sem apja, sem anyja,
Sem egy igaz atyafija, -fija.

Horgitai ződ erdő, ződ erdő,
Abba vagyon csipkebokor vessző,
Arra reja szállott bús gerlice,
Arra reja szállott bús gerlice.

Körme között uticédulája,
A szájával mindazt magyarájsza,
A szájával mindazt magyarájsza,
Itt fekszik egy szerencsétlen árva.

Album:

Fordulj e nap felé!

kiadó:
Életfa Hagyományőrző Egyesület
kiadás éve:
2005
gyártási szám:
FL 2005

Az együttesről:

A Flótás együttes 2001-es megalakulása óta tradicionális moldvai csángó népzenével foglalkozik. Az együttes céljai a ma még élő csángó kultúra zenei hagyományainak feltárása, stílushű megtanulása, ápolása, továbbadása, eredeti funkciójába (tánc alá muzsikálás, szórakoztatás, önkifejezés) való visszahelyezése.

Az együttes a legkülönfélébb népzenei irányzat művelőiből áll, így a vonós zenei hangzástól a bolgár dallamokon át a pávaköri mozgalomig több stílus alakította ki a zenekari hangzást. Ebből a sokféleségből táplálkozik az a hangulat, amit a dallamok közös megformálása eredményez.

Az együttes fontosnak tartja rendszeres táncházát, ami az autentikus népzene és néptánc művelésének színtere kíván lenni egy - a népi kultúrájáról nem kifejezetten nevezetes területen, Lajosmizsén.

Ez a korong az együttes egy új oldalát szeretné megmutatni, amely egy tükörkép az együttes 2003-2005 közötti munkájáról. A lemezen egy korábbitól eltérő zenei felfogás jelenik meg: a hagyományőrzésre törekvő, feldolgozásokon alapuló moldvai csángó népzene. A lemezen hallható dallamok a mai városi ember és a régmúlt világ hangulati, érzelmi összecsengéséből származnak, ezért több helyen tartalmaz a megszokottól eltérő hangszerelést és előadásmódot, hiszen a cél az együttes önkifejezésének megvalósítása volt.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani minden támogatónak, szervezőnek, ötletgazdának, akiknek tevékenyen részt vettek a lemez megszületésében. Külön köszönet illeti az Életfa Hagyományőrző Egyesület tagjait, Jánossy Bélát, Selek Leventét, Szántó Gabit, Szerző Lászlót, valamennyiünk családját a kitartásért és a bíztatásért. Ezen kívül nagy tisztelettel tartozunk azoknak a zenészeknek, akik tanítottak és elfogadtak minket, akik fontosnak tartják kultúrájuk továbbadását, így Bálint Erzsének, Dobos Rózsának, Fehér Mártonnak, Hodorog Andrásnak, Legedi László Istvánnak, Mandache Aurélnak.

Az együttes tagjai:

Dalos Csilla: ének, ihogtatás
Fekete Irén: hegedű, gitár
Drabant Béla: dob, hegedű, citera, ihogtatás
Kovács László: koboz, furulya, tambura, ének
Lőrincz András: furulya, kaval, bolgár kaval, ének

Közreműködnek:

Horváth Attila – bőgő, 12 húros gitár
Szilágyi Áron – doromb, torokének
Dr. Talabos Csaba – dob, derbuka, kanna
Unger Balázs – cimbalom