Folkrádió

1893. évi összeírás; Kettes sidlisko

előadó:
Koncz Gergely, Németh Dénes, Liber Endre, Mester László, Lelkes Tibor, Lépes Anikó, Varsányi Zsófia, Oláh Attila
előadásmód:
hegedű, hegedű, cimbalom, brácsa, harmonika, bőgő, ének
műfaj:
pergető, cigánycsárdás
etnikum:
cigány
felvétel helye:
Stúdió 202
felvétel időpontja:
2006

Szöveg:

Az 1893-iki általános czigányösszeírás szerint Abaúj-Torna vármegyében összesen 3676 czigányt találtak. (Ezenkívül Kassán 474-et) Legtöbb czigány magyarnak vallotta magát, német czigány alig van félszáz.
A nemzetség három városban tömörül a vármegye ászaknyugati sarkán, nevezetesen Stószon, Alsó- és Felső-Meczenzéfen. A három városon kívül lakó németség 149 községben él szétszóródva, többnyire iparos és kereskedő. A németek számának apadását az izraeliták magyarosodása is előmozdította.
Az izraeliták közül 2106 magyarnak vallotta magát. 1124 németnek egy csekély szám tótnak. A szabadelvű szellem terjedésének első híradójaképpen 1836-ban egy Zsivkovics nevű izraelita vendéglős kapott letelepedési engedélyt.
Ruténok szintén laknak Abaúj-Torna vármegyében, de kevesen.
A legújabb időben bolgár kertészek is telepedtek le Kassa környékén.

Leírás:

/részlet a Magyarország vármegyéi és városai című könyvből/,
Komárom, Szepsi (Abaúj vm.), Parnó (Zemplén vm.), Torisza (Sáros vm.)

Album:

Felföldi levelek. Hagyományos magyar, szlovák, cigány, zsidó zene és tánc Szlovákiából

szerkesztő:
Koncz Gergely, Hégli Dusán
kiadó:
FolkEurópa
kiadás éve:
2006
gyártási szám:
FESZCD07

Hagyományos magyar, szlovák, cigány, zsidó zene és tánc Szlovákiából. A lemezen részletek hangzanak el Bartók Béla, Kodály Zoltán, Márai Sándor és Petőfi Sándor leveleiből, írásaiból.

Részlet Bartók Béla 1909. február 3-i leveléből:
„A kedves, a naiv, az őseredeti nép! Itt mulatok velük immár másodnapja, amint körül állják a fonografomat, amint törik magukat, hogy minél több nóta gyűljön a masinába. Persze őket nem a gyűjtés eredménye, őket csakis a nagy kürt, a trúba érdekli.
És milyen kifogyhatatlanok a nótában, 2 délután leadtak 60-at. Másfél évvel ezelőtt ugyanígy 50-et. Persze egészen kis község ez a Darázs vagy 1000 lakóval. Itt lakom, itt gyűjtök egy parasztázban. Kedden ünnep volt. 4 óra felé már kezdtek hozzám bevonulni, rövidesen tele lett a szoba aprajával-nagyjával. És dőlt a nóta. Közben-közben kedves epizódok folytak le. Egy szép szál ember, mikor a kürt elé állítottam, megilletődve levette a kalapját. Nagy kacaj. Az egyik lány (aki nagyon csinos volt) szerelmi dalt énekelt Hanzikáról. Nem értettem jól ezt a nevet, hát a többiek elkezdték kiabálni: Martinka, Martinka legyen a dalban, Martinka! A leány kedves zavarral tiltakozott ez ellen – kiderült, hogy szeretőjét Martinkának hívják, innen az egész incselkedés.

Koncz Gergely – hegedű
Németh Dénes – hegedű
Liber Endre – cimbalom
Mester László – brácsa
Lelkes Tibor – bőgő
Lépes Anikó, Varsányi Zsófia, Hégli Dusan, Madocsai Imre, Oláh Attila – ének

Zenei szerkesztő Hégli Dusan és Koncz Gergely, zenei rendező Árendás Péter.