Elhunyt Hajdú Feri bácsi (1921-2023) ördöngösfüzesi táncos

Most már Hajdú Feri bácsi (1921-2023) is az égiekkel járja az ördöngösfüzesi verbunkot.
Mondta volt fiatalabb korában, úgy 86 évesen, hogy régebben három strófát táncolt ki, most csak egyet. De azt nagyon pontosan, hetykén, fiatalosan tudta előadni.Tánctáborban üldögéltünk az öreggel egy sör mellett és néztük a nőket. "Ej, bárcsak 20 évvel fiatalabb lehetnék..."- mondta, én meg belegondoltam, hogy akkor pont 66 éves lenne. Én vajon abban a korban hogyan fogok nézelődni...

Nyugodjál békében, drága Feri bácsi!

https://neptanctudastar.abtk.hu/hu/dances?Sources=%5B%22Hajd%C3%BA%20Ferenc%22%5D&fbclid=IwAR0DTpAmK_Tkjy-gQgx6pIzcqGoV16NxjdiZZS4ijxalafJhWmEInL3FpJw


A fotó a lánya, Frum Teréz tulajdona.


Both József
---------------

"....Hajdu Ferenc így emlékezik a Forrásvidékeken című kötetben: „A kis tánc úgy volt, hogy a szülők fogadtak egy zenészt, s kibérelték a házat. A hat-hét éves gyerekek fél tízig s azon felül is mentek a táncra. Volt a magyar tánc, ez a legényes tánc abban az időben, utána csárdás, utána gyors csárdás s akkor valcer és így tovább. Megfogta az anya a kislányt vagy a fiút, kettőt erre, kettőt arra, s osztán ott szitáltak, nyüzsögtek a gyerekek, mint a hangyák a bolyban. Ez tartott úgy tíz-tizenkét éves korig. Onnan mentek a közbülső táncba. Minden ünnepkor volt tánc, karácsonykor, húsvétban, pünkösdben.” Elmeséli azt is, hogy kicsi korában az istállóban gyakorolt. Aztán „hatéves lehettem, megzendült a zene az ablak alatt. Karácsony volt, és a zenészek elindultak a falu végétől, bementek minden leányhoz és fiatalemberhez. Mi itt laktunk akkor is. Kiváló cigányzenészek voltak, Mezei Ferenc volt az egyiknek a neve. Abban az időben a cigányok konfirmáltak, de most mind románok lettek. Szegény Mezei egy román lakodalomban összeesett, ott meghalt. S ott maradt a lakodalom is el. Tessék elképzelni, úgy halt meg, munka közben.” Hajdu Ferencet még 85 éves korában is vitték fel a budapesti Hagyományok Házába fellépni, táncot tanítani...."

Szilvay Gergely
https://rubiconintezet.hu/project/ordongosfuzes-a-kulonos-nevu-mezosegi-falu/

-----------------
2009-ben a táncháztalákozón - Hajdú Ferenc:
Hajdú Ferenc 2009-benBarna Laczy fotója 

--------------

Személyesen nem ismertem, de mély benyomást tett rám,amikor 90 évesen láttam táncolni. Még 2011 őszén részt vettünk barátaimmal a TÉKA által szervezett Mezőségi Fesztiválon. Ekkor voltam először ott és ekkor láttam Feri bácsit először és utoljára táncolni. Még sokáig visszajártunk a fesztiválra és sokszor eszembe jutott, hogy mi lehet vele.
Akkor volt olyan szerencsém, hogy láttam Feri bácsi táncát, jelen voltam, amikor a TÉKA szervezői köszöntötték a 90. évének betöltése alkalmából és rövid videók is készültek.

Hajdú Feri bácsi 90 évesen táncol:
1.  https://www.youtube.com/watch?v=zOxxnlvayAc

A 90 éves Hajdú Feri bácsi köszöntése:
2.  https://www.youtube.com/watch?v=idTHFQkMtAM

A felvételek, 2011. 11. 04.-én Szamosújváron, a TÉKA Alapítvány által szervezett XV. Mezőségi Néptánc és Népzene Fesztiválon készült.

Törő Lajos

text