Tallózó

Cikkek száma: 9181
 • Hagyományok Háza

  2020. december 1.

  Téli házaló szokások - Karácsonyi rajzpályázat 2020

  Jelentkezési határidő: 2020. december 04. 23:59

  Az A4-es méretben, tetszőleges technikával készített alkotásokat névvel, e-mailcímmel, telefonszámmal és a készítő nevével, életkorával ellátva várjuk a Hagyományok Háza címére (a regisztrációs űrlap kitöltése ebben az esetben is szükséges):

  2020. december 1.


 • Nők Lapja Cafe

  2020. december 1.

  Egy kislány a néptáncról: „itt minden fiú táncol minden lánnyal”

  A ma felnövekvő generáció olyan megpróbáltatások közepette igyekszik egészséges felnőtté válni, ami az idősebbek számára egészen elképzelhetetlen. A szülőknek minden olyan lehetőséghez foggal-körömmel ragaszkodniuk kell, mely picit is a személyes kapcsolatok, az aktív életmód és a boldogságérzet felé tereli a gyermekeket. Erre pedig mi más lenne alkalmas, mint a néptánc?

  2020. december 1.


 • Magyar Nemzet

  2020. december 1.

  Nyelvjárások a Székelyföldtől Palócországig

  Nem elég felismerni a „nyelvjárásaiban is él a nemzet” igazságát, tenni is kell érte.

  Az a tanár, színész, politikus vagy újságíró, aki az iskolapadban sohasem találkozott a nyelvjárások kulturális értékével és nemzeti fontosságával, sohasem fogja megbecsülni őket. Hogy ezzel elkéstünk volna? Dehogyis!

  2020. december 1.


 • atempo.sk

  2020. november 30.

  Megtartják a IX. Fonográf Fesztivált Komáromban

  Rávkomárom

  ..a komáromi művelődési központ nagytermében csak maszkban lehet tartózkodni, s az ülőhelyeknek is csak a felét foglalhatják el a nézők. A védekezéshez hozzátartozik, hogy minden koncert után az egész helyszínt fertőtlenítjük – fogalmazott Lakatos Róbert.

  2020. november 30.


 • A Mozgás Törvénye - blog

  2020. november 27.

  Minden külföldre utazó magyar együttes Magyarország kulturális nagykövete

  Interjú Szigetvári Józseffel

  Szigetvári József neve nem csak a magyarországi néptáncosok körében ismert, hanem tulajdonképpen az egész világon. „Sziku”, ahogy barátai hívják, ha épp nem a világot járja, akkor idehozza azt, mondjuk Százhalombattára két hétre, a Summerfestre, melynek alapítója és igazgatója

  2020. november 27.


 • Kodály Zoltán MMK Topolya

  2020. november 27.

  IV. Kodály – Kősziklánk az ősi magyar dal – népzenei vetélkedő

  Felhívás

  A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ népzenei versenyt hirdet Kodály Zoltán emlékére. Jelentkezni december 6-áig

  2020. november 27.


 • Arató zenekar

  2020. november 27.

  Vízmelléki prímások – Megjelent az Arató zenekar új lemeze

  A lemez a Vízmelléken egykor élt zenekarok játékrepertoárjából válogat, a megidézett prímások játékstílusát, egyéni dallammegoldásait, variációit mutatja be.

  2020. november 27.


 • 061

  2020. november 27.

  „A népzene tehát a természet tüneménye”

  Hiánypótló adatbázis Bartók Béla népdalgyűjteményéről

   Bartók Béla népdalgyűjtéseinek teljes forrásanyagát közzéteszi a Zenetudományi Intézetben működő Bartók Archívum új adatbázisa. A források betekintést nyújtanak a bartóki népdalfeldolgozások keletkezésének mélyrétegeibe.

  2020. november 27.


 • Mandiner

  2020. november 26.

  A népzenétől a torzított furulyáig – a Kerekes Band a Mandinernek

  Torzítópedállal bolondítja meg a furuglát Fehér Zsombor, a Kerekes Band egyik alapítója, akiről az autentikus népzenéről, tíz év gyűjtésről, az együttes saját útjára találásáról és a barbár hegyi zenékről beszélgettünk a Fonó Budai Zeneház 25 éves jubileumának keretében. Jávorszky Béla Szilárd interjúja.

  2020. november 26.


 • Mandiner

  2020. november 26.

  A szívben történik meg az expozíció

  Megannyi kép tele élettel: szinte hallani a hegedű és a bőgő zümmögését, érezni a vándorcigányok sátrai körül keringő füst illatát, és mintha tapintani lehetne a pásztorok kérges kezeit. Kása Béla eltűnőben lévő világokat, közösségeket, értékeket és a paraszti kultúra felbecsülhetetlen kincseit örökíti meg az utókor számára.

  2020. november 26.