Közösségformáló Családi Folkmajális a Hója-erdőben

Kolozsvár

Családi Folkmajálist szerveztek ma a kolozsvári táncházas civil szervezetek, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, az Ördögtérgye Néptáncegyüttes, a Bogáncs-Zurboló Egyesület, a Kallós Zoltán Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes, a Heltai FolkCenter.

Ez alkalomból a kezdeményezők felhívták a figyelmet, hogy már több évtizeddel ezelőtt is Kolozsvár lakói szívesen mentek a Hója erdőbe majálisozni. Nagy hagyománya volt ennek, így az eseménnyel elsődleges céluk azt a hangulatot, közösségformáló jelleget újra felidézni, amely az évtizedekkel ezelőtti majálisokat jellemezte. Az Erdélyi Néprajzi Múzeum szabadtéri részlegén tartott folkmajálisozás egész napos, változatos családi programot kínált a résztvevőknek: volt népzene és -tánc, valamint népi kézművesség gyermekeknek és felnőtteknek, hagyományos kinti fa játékokból kialakított játszótér, termékvásár, viseletbemutató.
A program szerint a színpadi folklórműsorban felléptek a Kisbogáncs, Morzsabogáncs, Apróbogáncs, Bogáncs táncsoportok, a magyarlónai, a györgyfalvi, a tordaszentlászlói és a vajdakamarási fiatalok, a mérai Cifra, a széki Szalmakalap, a kolozsvári Szarkaláb, Ördögtérgye és Zurboló táncegyüttesek, valamint táncművészeti szakos diákok és a 30+. Muzsikáltak a Rezeda és a Tokos zenekarok, közreműködött a Kallós Zoltán Népzeneiskola. (P. A. M.)

Rohonyi D. Iván

text