Salamon Soma: Tudat alatt

Egy látomásos zenei anyag

A Fonó gondozásában a napokban jelent meg Salamon Soma Tudat alatt című szólólemeze, ami "egy fúvószenész elmélkedése hagyománytól és személyes benyomásoktól áthatva, saját gondolatainak erdejében bolyongva".

A népzenész fejében megtapadt dallamok szilánkjai különös, új matériává állnak össze.

Salamon Soma a hazai hagyományos zenei közeg állandó szereplője évek óta, játékát számos népzenei és világzenei formációból ismerhetjük (Magos, Erdőfű, Fanfara Complexa, Buda Folk Band). Első önálló albuma a szó szoros értelmében vett szólóprojekt, hiszen a szerző a lemez egyedüli közreműködője. Ráadásul a látomásos zenei anyag műfaji besorolása sem egyszerű: nemhogy népzenei lemeznek, de feldolgozáslemeznek sem igazán tekinthető, hiszen az albumon nincs létező népi dallam. Egy fúvószenész elmélkedése hagyománytól és személyes benyomásoktól áthatva, saját gondolatainak erdejében bolyongva.

 „Ha kérditek, milyen zene ez, a választ nem tudom. Kíváncsi voltam, elindultam; félhomályos, ismeretlen ösvényen, magam felé. Mielőtt visszafordultam, különös dallamok szegődtek mellém. Koruk nincs, érvényük talányos. Eltörnek és összeforrnak, összetartanak és szétszaladnak. Ha egyvégtében hallgatod, talán van történetük is. Átvillanó gondolatok, elfelejtett emlékek: furcsa rajzolataim, tudat alatt."

text