Népzene ünnepe a Káli-medencében

Pünkösdkor újra kőfeszt

Programismertető sajtótájékoztatón mutatta be Salfödön a II. Kőfeszt - A Szabad Táncház idei rendezvényét Csúri Ákos ötletgazda, alapító, Kovács Norbert „Cimbi”, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke és Buzás-Jáger Anikó a Veszprém-Balaton 2023 EKF pályázati koordinátora.  

A 2022-ben elsőként megrendezett esemény olyan nagy siker volt, mind a fellépők, mind a vendégek körében, hogy a szervezők nem tehették meg, hogy idén Pünkösdkor ne énekkel, tánccal, népzenével teljen meg a Káli-medence.

4 nap, 8 település, mintegy 100 program, több száz táncos, muzsikus és énekes, több ezer vendég. Számokban ez a Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány által szervezett, II. Kőfeszt – A Szabad Táncház, mely hagyományőrzés, tisztelgés és véget nem érő örömzene, örömtánc.

Csúri Ákos, ötletgazda elmondta, hogy a rendezvény célja többek között, hogy ellentétben a nagy fővárosi táncháztalákozókkal, itt az emberek valóban megtanuljanak táncolni, énekelni. A felkért mesterek nem húsz perces etapokban fogják bemutatni az adott tájegység néptáncát, hanem, ha kell akár órákon keresztül is tanítani fognak, személyreszabott segítséggel, hogy az esti táncházba, ahol kalotaszegi, széki, szatmári, mezőségi, gyimesi, vajdaszentiványi, felcsíki és szászcsávási muzsika fog felcsendülni, bárki nyugodt szívvel be tudjon kapcsolódni.

Csúri Ákos azt is kiemelte, hogy a rendezvény egyik fontos célja, hogy olyanok mesterek is részt vegyenek a rendezvényen, akik nem iskolában tanulták a népzenét és a néptáncot, hanem úgy örökölték. Így itt lesz Feketelakról Füstös János, Ördöngösfüzesről Hideg Anna, Magyarszovátból Dezső Erzsébet és Dezső Ilona, Gyimesfelsőlokból Tankó Eszter, Székről Filep Pál Márton.

Az esemény egyben befogadó is, hiszen a Magyar Zene Háza itt mutatja be a Magyarpalatkai banda koncertjét, de a KKKA Irodalmi és Képzőművészeti klubjai is önálló programelemmel jelentkeznek.

A rendezvény tánctanárai Berecz István, Hajdú Flórián és Sosovicza Fanni, Kádár Ignác és Nagypál Anett, Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske, valamint Csúri Ákos. Az énekeket Hideg Anna, Tankó Eszter. Dezső Erzsébet és Ilona, Fábián Éva, Dövényi Gergely, Navratil Andrea, Sőregi Anna, Somogyi Eszter és Nyitrai Marianna tanítja. Muzsikál az Üsztürü, Bajkó, Naszály, Erdőfű zenekar, Pál István Szalonna és bandája, Filep Pál Márton (Szék), a Magyarpalatkai Banda és Koncz Gergő, a Kalász banda, a Veszélyes banda, a Szászcsávási banda, a BorFolk és Mihó Attila. Táncegyüttesként Szabó. Csaba vezetésével a Tördemic táncegyüttes vesz rész, míg a nyitótáncot az abszolút amatőrökből és kezdőkből álló, a magyar néptánc iránti szerelemből és érdeklődésből munka után próbákra járó TITITÁ Táncműhely járja.

A rendezvénynek Kővágóörs, Köveskál, Kékkút, Mindszentkálla, Révfülöp, Salföld, Badacsonytomaj, Káptalantóti ad otthont.

Minden rendezvényt kézműves-foglalkozás kísér, amelyen kosárfonástól a nemezelésen, faragáson, gyöngyfűzésen át a népviseletes baba készítéséig mindent csinálhat gyermek és felnőtt egyaránt.

Buzás-Jáger Anikó, a Veszprém-Balaton EKF 2023 részéről elmondta, hogy kettős minőségben vesz részt a rendezvényen, hiszen ő maga is visszatérő vendég, aki nemcsak hivatalból fog részt venni a rendezvényen, hanem azért, mert tavaly nagyon jól érezte magát a táncosok, zenészek között.

Elmondta, hogy a Kőfeszt - A Szabad Táncház kiemelt eseménye az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak - nem véletlenül, hiszen a hagyományőrzés, értékeink bemutatása egybeeseik az ő céljukkal is. 

Buzás-Jáger Anikó kiemelte Csúri Ákos ötletgazda személyét, aki biztos kézzel válogatja ki a fellépőket és szinte szenvedélyesen gyűjti össze a legjobb fellépőket.

Kovács Norbert "Cimbi", az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke, Kiscsősz polgármestere is aktívan részt vett a tavalyi rendezvényben. Elmondta, hogy a Kőfeszt - A Szabad Táncház célja egybeesnek az ő céljaikkal is, hiszen a vidéki hagyományos élet újra reneszánszát éli. Az a céljuk, hogy azok, akik vidéken szeretnék megtalálni a boldogságukat semmiben ne szenvedjenek hiányt, így az ünnepekben és a szórakozásban sem, mert azokra is szükség van. A táncház pedig ünnep, az elvégzett munka ünnepe.

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat, a MOL- ÚJ EURÓPA ALAPÍTVÁNY és a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat támogatásának köszönhetően a - családi programnak is kitűnő - rendezvény minden programja ingyen látogatható.

grg

text