Pénteken ismét benépesül a néptáncosok és népzenészek felvidéki Mekkája

A Táncfórum - Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete a helyi Egressy Béni Városi Művelődési Központtal közösen május 19-20-án ötödször tartja meg a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozót. A Táncfórum 2018-ban élesztette fel a 90-es években nagy sikerrel megrendezett fesztivált, amelynek helyszíne kétszer Dunaszerdahely volt, majd az a Covid-járvány miatt egyszer online valósult meg, a tavalyi siker után pedig idén is Komárom adott otthont az egyetlen olyan nagyszabású rendezvénynek, amelyen valamennyi Táncfórum-tag, együttes jelen lesz.

Öt év után is változatlan az eredeti célkitűzésünk: az egyesületünknek legyen egy olyan országos, magas szintű kultúrát és értékeket közvetítő, minőségi fesztiválja, amely a szereplésükhöz kiváló szabadtéri helyszínt és körülményeket biztosít a táncegyütteseinknek. Az is a szándékunk, hogy a közönség kapjon egy olyan kulturális élményt a néphagyományokhoz kötődő néptáncból, népzenéből és táncszínházból, amit ezáltal még jobban a magáénak érezhet, s azáltal feltöltődve térhet haza“ – nyilatkozta a Ma7-nek a Komáromban nemrég Polgármesteri Díjjal kitüntetett Gálik Gábor főszervező, egyesületi elnök.

Azt is elmondta, hogy az országos táncháztalálkozón a legfrissebb adatok szerint 24 Táncfórum-tagegyüttes lép fel, ám a műkedvelő táncosokon és kísérő zenészeiken kívül további szereplőket is várnak.

Többek között a táncos programot erősíti majd a Duna Művészegyüttes, a Paramisi Társulat, Fitos Dezső és Kocsis Enikő, Kis István és Kis Demeter Erika, Sánta Gergő és Sánta-Bíró Anna.
A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia hoz 6 hazai magyar amatőr zenekart (Sajó Banda, Húros Banda, File Banda, Barátok Zenekara, Ghymesi Igricek, Bagla Banda) – további 3 tucat népzenésszel, valamint velünk lesz a Pósfa zenekar, Csernók Klári és bandája, illetve a moldvai, gyimesi csángó népzenét játszó Tatros Együttes is. Rajtuk kívül a kirakodóvásárban, illetve a Néptáncosok Kellékboltjában lesz 8 árusunk, több foglalkozásvezetőnk pedig az alkalmi játszótéren.

Ugyancsak várjuk Korpás Évát és zenekarát, hogy bemutassák a Piripotty című gyermeklemezüket és a Kapuvári Legénycéhet,
amely tréfás hétpróbára hívja-várja a gyerkőcöket. Tehát mintegy 850-900 fellépőre számítunk“ – ecsetelte a további részleteket.

Kiemelte: „Tavaly hívtuk életre az országos szakmai versenyünket, a Táncpódiumot. Annak két nívódíjas együttese, a Kis Megyer és Csilizke Gyermek Néptáncegyüttes, valamint a Csalló Néptáncegyüttes pénteken, a 17 órai kapunyitás után, önálló gálán mutatkozik be, ami nagyon fontos része az idei találkozónknak“.

Végül a családok apraját-nagyját szeretettel hívta meg a komáromi Tiszti Pavilon udvarában, illetve az Egressy Béni VMK-ban megtartandó, kétnapos rendezvényre,

amely alkalmából állítólag még a Nap is kisüt...

„Minden korosztály képviselőinek érdemes ellátogatni erre a családbarát  eseményre, amely a táncház és táncoktatás, valamint a szombaton fergeteges balkáni hangulatot teremtő Antonio Projekt révén mindkét nap majd az éjszakába nyúlik. Bizonyára kicsik és nagyok megtalálják a számukra vonzó programokat, mi pedig mindnyájukat szeretettel várjuk!

Ha hinni lehet az időjósoknak, akkor az egész heti esőzések után, péntek reggeltől végre a napsütéses, meleg időjárás is kedvez a szabadtéri műsoroknak.

Bizonyára sokan szívesen kimozdulnak majd a lakásukból azért, hogy a szabad ég alatt, jó hangulatban együtt szórakozzanak“ – hangzott a főszervező becsalija. Belépőjegyek a helyszínen kaphatóak: két napra 15 €-ért, egy napra 10 €-ért. Gyermekeknek 12 éves korig ingyenes a belépés!

Nagy Miskó Ildikó---------------
A KÉTNAPOS MŰSOR:

Május 19. (péntek)

17:00 - Kapunyitás

18:00-19:00 - Táncfórum-gála (Komárom Táncegyüttes, Hajnal Néptáncegyüttes, Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, Nádos Nádszegi Néptánccsoport, Komócsa Néptáncegyüttes)
18:00-19:00 - Táncfórum-gála (Komárom Táncegyüttes, Hajnal Néptáncegyüttes, Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, Nádos Nádszegi Néptánccsoport, Komócsa Néptáncegyüttes)

19:00-20:30 - Nívódíjasok: A 2021/2022-es Táncpódium – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Minősítő Gálájának győztesei (Kis Megyer és Csilizke Gyermek-néptáncegyüttes, Csalló Néptáncegyüttes)
21:00-21:50 - Tatros Együttes

22:00-01:00 - Táncfórum Est: táncház a Pósfa zenekarral és a Tatros Együttessel. 

Május 20. (szombat)

09:00 – Kapunyitás

JÁTSZÓTÉR
10:00-18:00 - Népi játékok és kézműves-foglalkozás

12:00-15:00 - Hétpróba: a Kapuvári Legénycéh tréfás vetélkedője

KIRAKODÓVÁSÁR
10:00-18:00 - Egész napos kirakodóvásár  - javarészt felvidéki kézművesekkel

Néptáncosok Kellékboltja

Németh Hajnal Auróra – Aurora FolkGlamour

Varju Tamás – bőrmester

Heincz Bettina – kosárfonó

Molnár Imre – fazekas

Németh Rebeka – Cicere ékszer

Novák Margaréta – textiltermékek

Bárány Szilveszter – csizma- és cipőkészítő


FOLKSZÖGLET - amatőr népzenei együttesekkel
12:00-20:00 - A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia egész napos programja (Sajó Banda, Húros Banda, File Banda, Barátok Zenekara, Ghymesi Igricek, Bagla Banda)

FOLKUDVAR
10:30-11:50 - Táncfórum-gála (Kis Csallóközi, Apró Csallóközi, Kis Megyer és Csilizke Gyermek-néptáncegyüttes – kicsik csapata, Csali Gyermek-néptáncegyüttes Nagy Csali csoportja, Kis Megyer és Csilizke Gyermek-néptáncegyüttes – nagyok csapata, Kis Ilosvai Gyermek-néptáncegyüttes, Mátyus Néptánccsoport – Topogó csoportja, Mátyus Néptánccsoport - Höcögők csoportja, Zsivajos Gyermek-néptáncegyüttes, Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes, Komárom Gyermektáncegyüttes)

13:00-14:00 - Duna Művészegyüttes: Kis magyar táncrajz

14:30-15:30 - Paramisi Társulat: A három muzsikus

16:30-17:30 - Korpás Éva és zenekara: Piripotty (lemezbemutató) 

18:00-19:30 - Táncfórum-gála (Csali Gyermek-néptáncegyüttes ifjúsági csoportja, Csallóközi Táncegyüttes, Csalló Néptáncegyüttes, Sendergő Néptáncegyüttes – Ifi Sendergő, Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, Bellő Néptáncegyüttes, Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes, Megyer Táncegyüttes)

20:00-21:30 - Duna Művészegyüttes: Szerelmünk, Kalotaszeg

22:00-23:30 - Antonio Projekt


TÁNCTÁR
12:30-17:00

09:30-10:00 - Dobai Kinga: Ringató

12:30-13:30 - Kis István és Kis Demeter Erika: Örkői cigánytáncok 

14:00-15:00 - Sánta Gergő és Sánta-Bíró Anna: Nagyecsedi csárdás

15:30-16:30 - Fitos Dezső és Kocsis Enikő: Kalotaszegi táncoktext