X. Savaria filmakadémia legjobb néprajzi témájú filmje

Kanalas Éva: Csángó bájolás

A Csángó bájolás című néprajzi dokumentumfilm alkotója , Kanalas Éva nyerte el Schmidt Éva díjat, amely a X.Savaria filmakadémia legjobb néprajzi témájú filmje lett!  

"Idén először adták át a Savária Filmszemlén a Schmidt Éva díjat, Tóvölgyi Katalin álló medvét ábrázoló alkotását. A díj megalapítását szorgalmazó Halmy György filmrendező, a zsűri állandó tagja, aki számos filmet forgatott a hantik és manysik körében kutató nyelvész és néprajztudós Schmidt Évával, úgy fogalmazott, hogy ezt a díjat olyan alkotó kaphatja meg, aki hasonló szemlélettel áll hozzá a néprajzkutatáshoz, mint Schmidt Éva (1948-2002) a keleten élő kis népek hagyományaihoz, kultúrájához.
Mint Halmy György kifejtette, ez nem csak szakmai igényességet, precizitást, hanem személyes hozzáállást, odaadást, áldozatkészséget, beleélést, azonosulást is jelent. Így az első Schmidt Éva-díjat Kanalas Éva énekművész, filmrendező vehette át Csángó Bájoló című dokumentumfilmjéért, amelyről lapunkban  a film budapesti bemutatója idején már beszélgettünk az alkotóval."

.....

Magyar Hírlap  
Varga Klára 

text