Aranysávos a Húros Banda

Az ipolysági Húros Banda öt évvel a megalakulásuk után aranysávos minősítésben részesült a XI. Forgórózsa Fesztiválon Tatabányán. Csáky Mátéval, az együttes egyik tagjával beszélgettünk.

A zenekar az Ipolyságon működő Sendergő Néptáncegyüttes mellett is rendszeresen tevékenykedik, illetve önálló együttesként hétről hétre járnak fellépésekre. Repertoárjukban szerepel magyarbődi muzsika, gömöri és bodrogközi népzene, valamint kalotaszegi dallamok sokasága is. Csáky Máté elmondta, hogy a Forgórózsa Fesztiválról már évekkel ezelőtt is hallottak, azonban több tényező is akadályozta az eljutást. Tavalyi évben megismerkedtek a fesztivál főszervezőjével, Szegvári Ildikóval egy népzenei tábor keretén belül. Idén a kapcsolattartásnak köszönhetően sikeresen ellátogattak Tatabányára, a hosszú hétvégés folklór fesztiválra.

A XI. Forgórózsa Fesztivál zárónapján rendezték meg a IX. Grezanics Magdolna Népzene- és Népdal Versenyt, ahol a Húros Bandát arany minősítésben részesítették.

“A kétfős zsűri előtt hozzánk méltó Ipoly-menti dallamokkal léptünk fel” - részletezte Csáky Máté.
Ipolyságon a rendszeres népzene oktatása kéthetes intervallumban működik, Alt István közreműködésével. A határ menti városban működő együttesben középiskolások, egyetemisták és felnőttek is zenélnek. Évről-évre gyarapodnak a fellépések a zenekar életében, s az egyik meghatározó esemény a Szlovákia Magyar Táncháztalálkozó, ahol idén is jelen lesznek. Tavaly nyáron kivették részüket a Gombaszög himnusz készítésénél is, ugyanis a folklór tematikájú Völgylila című dal - melyet Korpás Réka álmodott meg és Fóti Dávid készített el - összefogta a felvidéki népzenei előadókat. A Húros Banda idén is ott lesz Gombaszögön.

KÁROLY ZSOLT

text