75 éves Sipos Mihály, a Muzsikás prímása

Ma ünnepli 75. születésnapját Sipos Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész a Muzsikás együttes prímása, egyik szellemi vezére.

Budapesten látta meg a napvilágot 1948. május 21-én. Zenei közegben nőtt fel, édesanyja a Liszt Ferenc Zenekadémián zongora szakra járt, nagyapja is zeneszerető volt, Mihály az első hegedűjét kisgyerekként tőle kapta.

A Lórántffy zenei általános iskolába járt, ahol a Kodály-módszerrel tanították zenére a diákokat. Olyan kiemelkedő zenepedagógus voltak a tanárai, mint Bors Irma vagy Csík Miklós és lórántffysként olyan világhírű művészekkel találkozhatott testközelből, mint Yehudi Menuhin, Pablo Casals, Dmitrij Sosztakovics vagy Benjamin Britten.
11 évet tanult klasszikus hegedűt, közben elvégezte a Szegedi Tudományegyetem matematikusi szakát.

Az egyetem elvégzése után, 1972 augusztusában utazott először Erdélybe. Az ott szerzett felejthetetlen élmények hatására kötelezte el magát egy életre a népzene mellett.
A Muzsikás alapító tagja, első hegedűse. Az együttes egyik művészeti irányítója, a komolyzenei kapcsolatok koordinátora, a rendhagyó iskolai énekórák szervezője.

A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Magánéletében természetjáró, gyógynövény- és gombaszakértő.

1995-ben a Liszt-, 1999-ben a Kossuth-díjat, 2008-ban a Prima Primissima díjat kapott a Muzsikással. A legnagyobb nemzetközi elismerés is 2008-ban érte őket: az európai együttesek közül elsőként kapták meg a népzenei/világzenei szakma elismerését, a WOMEX Díjat.

text