A Kis Sendergő rangos elismerése a szlovák gyermek néptáncversenyen

Egyedüli felvidéki magyar néptáncegyüttesként az ipolysági Kis Sendergő Néptáncegyüttes vett részt a hétvégén Liptószentmiklóson megrendezett Eniki beniki 2023 gyermek néptánccsoportok országos seregszemléjén. A felmenő rendszerben megrendezett országos versenyen ezüst sávos besorolást szerzett a szlovákiai tájegység néptáncát bemutató ipolysági csapat.

A szombati eseményen a Kis Sendergő mellett nyolc gyermek néptánccsoport mérettetett meg. A Nemzeti Művelődési Központ által 29. alkalommal megszervezett rendezvényen nem első alkalommal vett részt az Ipoly menti város néptáncegyüttese – tudtuk meg Konkoly Lászlótól, a Sendergő Néptáncegyüttes alapító vezetőjétől.

A néptáncegyüttes mellett működő Kis Sendergő Néptáncegyüttes viszont első alkalommal vett részt az említett szlovákiai országos versenyen. Mint hozzátette: a felmenő rendszerű verseny döntőjét járási és megyei szintű versenyfordulók előzték meg. A Kis Sendergő a Nyitra megyei fordulóból egyenes ágon jutott tovább Liptószentmiklósra.

A csoport Veszekedős című Vág-Garam közi koreográfiát felölelő produkcióval indult a döntőbe.
A fellépő csoportokat az idei évben gyerekekből álló népi zenekarok kísérték, az együttest a szintúgy ipolysági Húros Banda. A szombati döntőt követően a liptói szabadtéri falumúzeumban tartották meg vasárnap délután a verseny gálaprogramját.

A csapatok mellett az egyéni előadást is értékelték. Bóna Zsoltnak, a Kis Sendergő fiatal táncosának kivételes táncelőadását is díjazták.

Az eredményekkel kapcsolatban Konkoly kifejtette:

Minden lehetőséget meg kell ragadni, így a magyarországi fórumok mellett a szlovákiai megmérettetéseken is részt veszünk.
A Sendergő Néptáncegyüttes 2013-ban alakult meg, az ipolysági régióban hiánypótló néptáncformációként. „A Kis Sendergő 2017-ben jött létre, a néptánccsoportunkon belül egy második korosztályként, utánpótlás nevelése céljából” – hangsúlyozta Konkoly László. Időközben az Apró Sendergő is megalakult. Így mára három korosztályban, három műhelyben folyik a munka.


A Kis Sendergő vezetői Vámos Viktória és Molnár András. A legnagyobbakat, a kezdő alapító tagokat felölelő Sendergő Néptáncegyüttest és az Apró Sendergőt Baráth Kitti és Konkoly László vezeti.

A versennyel azonos időben a Sendergő Néptáncegyüttes tagjai a Komáromban megrendezett Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozón mutatták meg tehetségüket.
 Pásztor Péter 

text