Halmos Béla emlékkoncerten adják át a Halmos Béla-díjat

Dezsőházi Tamá

A mai Összemuzsikálni a nemzetet - Halmos Béla emlékkoncerten adják át a Halmos Béla-díjat és -emlékérmet.

Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet a táncházmozgalomban kiemelkedő munkát végzett személy kapja.
Idén a Halmos Béla-emlékérmet KÁSA BÉLA fotográfusnak ítélte oda a kuratórium, a vándordíjat pedig DEZSŐHÁZI TAMÁS prímásnak.

Előadói tehetségéhez kiemelkedő technikai felkészültség és magas zenei igények, az autenticitásra, hitelességre való törekvés, állandó tanulási és gyakorlási, lejegyzési munka társul. A népzene „alkalmazott” használata nyitott gondolkodására utal. Remek ismerője ugyanis, hogy mikor, hol, kinek, hogyan és mit kell játszani. Táncházak, lakodalmak, disznótorok, pásztorbálok, koncertek, rendezvények zenei, műfaj-, és stílusbeli igényei különbözőek lehetnek, az ehhez való alkalmazkodásnak nagy mestere. Emellett mindig kellő alázattal és tisztelettel viseltetik a zene, a zenésztársak és a közönség iránt. Emberként jó humorú, nyitott, közösségi személyiség, jó kolléga.

Kompár-Rőmer Judit népzenész, zenetanár, PhD

text