A kormány bezárja a jövőnket!

Csíkszereda tiltakozik a kormány költségcsökkentő intézkedései ellen

Tiltakozik Csíkszereda önkormányzata a kormány költségcsökkentő intézkedései ellen. A polgármesteri hivatal átiratban fogalmazta meg az átgondolatnak tartott rendelettervezet várható negatív hatásait, ugyanakkor egy látványos molínóval is szemléltették, hogy mit veszít a hargitai megyeszékhely, ha a kormány nem változtat az elképzelésein.

Eltávolították kedden a rangos eseményeket hirdető molínókat a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának homlokzatáról, helyette csupán egyetlen óriásbanner üzeni, mi mindent veszít a hargitai megyeszékhely, ha a kormány életbe lépteti a tervezett költségvetéscsökkentő intézkedéseit.

„A kormány bezárja a színházat, a múzeumot, az uszodát, a népi együttest, a sportarénát” – olvasható most az épület homlokzatán kifeszített molínón. Kifüggesztése előtt Sógor Enikő, a város alpolgármestere bejelentette, hogy átiratot küldtek Marcel Ciolacu miniszterelnöknek, Marcel Boloș pénzügyminiszternek és Petres Sándornak, Hargita megye prefektusának, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy a közigazgatási reformként bemutatott kormányrendelet-tervezet Csíkszereda esetében „felbecsülhetetlen károkat okozna az intézményrendszerben”. Kifejtették, hogy az intézkedések ellehetetlenítené a város „pezsgővé, vonzóvá, identitásában erőssé tevő” eseményeik megszervezését és támogatását.

„Városunkban az elmúlt 30 évben létrejött három nagyon erős kulturális intézmény és egy sporttevékenységeket biztosító önkormányzati klub. Nagyon fontos felismernie a kormánynak, hogy a megyeszékhelyünkön a múzeum, a színház és a néptáncegyüttes, valamint a Városi Sportklub működése is megszűnik, ha elfogadják az önkormányzatok költségvetési döntéseit korlátozó rendeletet. Sokak elképzelésével ellentétben számunkra a tét most nem az önkormányzatok karcsúsítása, hanem az identitásunk megőrzése, a közösségünk megerősítése, a fiataljaink itthontartása, illetve hazavonzása. Határozottan tiltakozunk a tervezet ellen, és minden eszközzel kiállunk intézményeink és a jövőnk érdekében!” – fogalmazott Sógor Enikő.

A polgármesteri hivatal hivatalos honlapján közölt állásfoglalás alapján, a kormány „bezárja a kultúrát, bezárja sportot. „Bezár bennünket. Bezárja a jövőnket! (…) Felszólítjuk Románia Kormányát, hogy ne oda üssön, ahol halálos sebet okoz! Csíkszereda határozottan tiltakozik a helyi közösségünk elsorvasztása ellen!” – fogalmazták meg.

A kormány megszorító intézkedései ellen, mint ismeretes, Hargita megyéből már korábban is többen hangot adtak. De országos színten is több intézmény, köztük a főügyészség figyelmeztetett a negatív hatásokra.

text