Magyar állami díjat kapott András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetője

Bánffy Miklós-díjat kapott András Mihály, a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója és művészeti vezetője. A kitüntetést a Pesti Vigadóban Vitályos Esztertől, a kultúráért és innovációért felelős miniszterhelyettestől vehette át. „A díj oldja bennem, de nem szünteti meg a felelősséget, a vezetői döntések magányát, kételyeit” – vallotta meg a Maszol megkeresésére a díjazott.

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnephez kapcsolódva Bánffy Miklós-díjat kapott András Mihály, a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója és művészeti vezetője. A Bánffy Miklós-díj a kultúra és a közművelődés érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végző személyek számára adományozható magyar állami kitüntetés, melyet András Mihály a magyar néptánc és az erdélyi színpadi néptánc elhivatott művelőjeként a közösségépítés és magyar kulturális értékek megőrzésében, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesben végzett 28 éves intézményi és művészeti munkásságáért, az együttes szakmailag kiemelkedő sikereiért tett elévülhetetlen érdemeinek elismeréseként kapta.

„Ízlelgetem, megpróbálom az örömöt beosztani, hogy tovább tartson ez az érzés. Ne legyen büszke, hivalkodó, de azért legyen. Mint mindenkinek, nekem is fontos a visszaigazolás, a pozitív értékelés. Amikor még kissrác, meg nagylegény voltam, elismerően jutalmaztak, ha táncoltam, ha tanítottam, gyakran megtapsoltak. Később vezetőként a hiánya miatt felértékelődött ez bennem. A megtisztelő intézményvezetés sokkal nehezebb és sokkal népszerűtlenebb” – mondta megkeresésünkre András Mihály. Mint fogalmazott, 28 év intézményi munka hosszú idő, a színpadi néptánc számtalan változáson ment át az elmúlt évtizedekben.

Fontos megtartani az egyensúlyt az együttes létrejöttének eredeti célja és a változó ízlés, divat között, továbbá az erdélyi színpadi néptánc autentikus, közönségnevelő, magas művészi színvonalára is vigyázni. Szerinte fontos ismerni a székelyföldi régió sajátosságait, a szórványban élő magyarsággal erősíteni kell a kapcsolatot, illetve kiemelt figyelemmel és jól meghatározott céllal irányítani a Hargita Együttest mind intézményi, mind művészeti munkában.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 1990 óta hivatásos intézményként működik Csíkszeredában. Olyan rangos világkiállításokon képviselték a romániai multikulturalizmust, mint a hannoveri 2000-ben, a zaragozai 2008-ban, a sanghaji 2010-ben, a koreai yeosu-i 2012-ben, valamint a dubaji 2022-ben.

„A díj oldja bennem, de nem szünteti meg a felelősséget, a vezetői döntések magányát, kételyeit. Egy állami kitüntetés az elmúlt évekre felhívja a figyelmet és pozitívan értékel. Hivatásos néptáncegyüttest és civil szervezetet vezetek a legjobb tudásom szerint, és szívből köszönöm azoknak, akikkel nap mint nap együtt tevékenykedhetek a számunkra oly fontos kulturális területen. Tudom azt is, hogy a hétköznapi küzdelmekben fejlődő indulatok hajtóerőt jelentenek az emelkedőn. Emésztőek, de hosszútávon értelmet nyerhetnek. A saját kultúránk melletti elköteleződés, a benne való hit, az általa való szép és jó ad értelmet, igazolja az eltelt éveket” – fogalmazott András Mihály. Mint mondta, egy magyar állami kitüntetés jelét adja annak is, hogy figyelnek, vigyáznak ránk, értékelik a hűségünket és eredményeinket.

„A díj egyidőben emlékeztet és kötelez. Gróf Bánffy Miklós sokoldalú munkásságának egyik fontos eleme volt, hogy a Trianon utáni romániai politikai viszonyok között a kulturális intézmények megtartása és a kisebbségi helyzet szorításában működésük biztosítása a megmaradáshoz elengedhetetlen, és azóta is szűnni nem akaró feladat. Égető volt ’90 körül az újjászervezéskor, és azóta számtalanszor harcolni kellett érte. A kulturális intézmények megtartása és működésük biztosítása ma újra védelemre szorul – döbbenetes és méltatlan, hogy száz évnyi távlatból a feladat aktualitása ma újra nyilvánvaló” – zárta a díjazott.

Forró-Erős Dóra

text