A legkisebbeket vezeti be a néptánc világába a fiatal oktató pár

Óvodásokkal és kisiskolásokkal igyekszik megismertetni a néptánc alapjait, valamint a népi hagyományokat Nánási Zsófia és Balasa Marcell. A két fiatal megyénk több pontján, a Velencei-tó környékén és Nagylókon is vezet foglalkozást Így tedd rá – Tulipános Táncműhely néven az apróságoknak, akiket sokszor a színpadokon is láthat a közönség.

Zsófia és Marcell életében már gyermekkoruktól kezdve fontos szerepet játszik a néptánc, de nem volt mindig egyértelmű, hogy oktató, foglalkozásvezető válik majd belőlük. – Már első osztályos korom óta jártam néptáncra, gimnázium után kezdtem el oktatni az Arany János EGYMI Velencei Tagintézményében enyhe értelmi fogyatékos gyermekeket – mesélte Zsófia, aki 2019-ben lett az Így tedd rá program foglalkozásvezetője. Marcell még korábban, már három évesen néptáncolt, Zsófiát pedig már az Így tedd rá programnak köszönhetően ismerte meg. Idővel pedig a pár úgy döntött, itt Fejér megyében oktatják majd közösen a legkisebbeket.

Zsófia és Marcell elsősorban zárt óvodás csoportokkal foglalkozik, ami azt jelenti, hogy intézményeken belül oktatnak, de már nyílt csoportokat is indítottak, mint például a nagyalóki közösség. – A táncműhely szeptemberben lesz egy éves. A gyerekekkel tavaly főleg gyermek népi játékokat tanultunk, egy rábaközi játékfűzést, illetve a nagylóki iskolásokkal már moldvai táncokat is tanultunk.

 Elsősorban a program saját eszközeivel oktatunk, amik különböző szimbólumok, mint a négy színű tulipán, a dió, a levél és a pocsolya. Ezeknek a segítségével, játékos formában tanítjuk a gyerekeket különböző tánclépésekre. Mindamellett, hogy játékosan tanulnak, a mozgáson kívül más területeket is fejlesztünk vele – emelte ki Zsófia. Mint mondta, a kicsik a foglalkozások során többek között a kudarctűrő képességüket, a kommunikációjukat és a beszédkészségüket fejlesztik.BARÁTH ESZTER

Nánási Zsófia és Balasa Marcell bővebben is mesélt a foglalkozásokról a Feol Podcast vendégeként, a beszélgetés ide kattintva hallgathatják meg.

https://videa.hu/videok/feol/podcast/feol-podcast-vendegunk-nanasi-zsofia-balasa-marcell-neptanc-FY8wCLyuf15K6wPn

text