Több mint kétezer pályázat érkezett a népművészetet támogató Csoóri Sándor-programra

A kulturális tárca által kiírt, a magyar népművészet támogatására létrejött program megvalósítására 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre.
– A hét éve életre hívott Csoóri Sándor-program sikerét és népszerűségét egyértelműen jelzi, hogy idén az elmúlt évekhez képest is több: összesen 2265 pályamunka érkezett be, melyek elbírálása a következő hetekben zajlik – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a Kultúra.hu-nak.

 Závogyán Magdolna kulturális államtitkár. Fotó: Teknős Miklós
A Csoóri Sándor-program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése, mindezzel a magyar népművészeti értékek, hagyományok megőrzése, átörökítése. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által kiírt programra augusztusban zárult a jelentkezés, 

a most megítélt forrásokat jövő június 30-ig lehet felhasználni hazai és határon túli műhelyek szakmai munkájának támogatására, táncházak, népi kézműves programok, táncegyüttesek, népzenei csoportok és népdalkörök éves tevékenységének finanszírozására.
A hetedik éve működő Csoóri Sándor-program pályázati rendszere a szakmai munkához való kiszámítható alap biztosítását teszi lehetővé, valamint új együttesek és alkotóközösségek létrejöttét is segíti. 

text