Népzenetábor és mesterkurzusok Feketelakon

Augusztus 30. és szeptember 2. között zajlottak a 8. Feketelaki népzenetábor tevékenységei és a Téka Népzeneiskola mesterkurzusai Feketelakon, a Téka Táborközpontban a Nemzeti Kulturális Alap és a Halmos Béla Program támogatásával.

A tábornak hagyományosan a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózatba tartozó Feketelaki Téka Kultúrcsűr ad otthont.
A táborba meghívást kaptak azok a diákok, akik tanév közben népzene- és egyéni népdaloktatásra jártak. Oktatóik – Szabó Bence, Miklósi Hunor, Dezső Attila és Balogh Soós Hunor (hegedű), Szabó Boglárka (ének), Vincze Balázs (brácsa), Szakács Kristóf (bőgő) – a gyakorláson túl színes programot szerveztek a résztvevőknek.A 35 táborlakó a három napon, az intenzív gyakorláson kívül közösen zenélt, népdalt tanult, de népzenegyűjtésekről szóló dokumentumfilmeket is nézett és ezekről kvízeket oldott meg.
Táncházat is szerveztek meghívott adatközlő zenészekkel, ifj. Fodor Sándor „Netivel” és Tóni Rudolffal, akikkel közösen is zenéltek.A táborban kalotaszegi és felcsíki zeneanyagot dolgoztak fel, az esti örömzenéléseken pedig az egész évben tanult mezőségi, kalotaszegi és felcsíki dallamok is elhangzottak.
A gyerekek és fiatalok idén is sokat fejlődtek a tábor alatt, izgalommal várják az új kihívásokat, közös zenéléseket. Köszönet a Téka Alapítványnak a lehetőségért, az oktatóknak és a szervezőknek az egyéni igényekre figyelésért a közösségfejlesztés mellett.

text